Ana Brnabic eddigi miniszterelnök lesz az új szerb házelnök

Külföld, 2024.03.09

Ana Brnabic eddigi miniszterelnök lesz az új szerb parlament elnöke, a képviselők hétfőn döntenek kinevezéséről - közölte a szerbiai közszolgálati televízió szombaton. Az új kormány felállásáig a miniszterelnöki teendőket Ivica Dacic látja el, aki az előző kormányban Szerbia külügyminisztere volt.

A december 17-i előrehozott parlamenti választásokat a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg, ezért várhatóan ezt a pártot kéri fel Aleksandar Vucic köztársasági elnök arra, hogy alakítson kormányt. Az SNS vezetése a napokban közölte, hogy jövő héten hozza nyilvánosságra, kit javasol kormányfőnek.

Azt azonban már biztosan tudni lehet, hogy Ana Brnabic, aki 2017 óta volt az ország miniszterelnöke, nem folytatja a munkáját, ugyanis őt javasolták házelnöknek. Mivel az SNS-nek 129 képviselője van a 250 tagú parlamentben, a hétfői ülésen bizonyosan megválasztják Ana Brnabicot.

Milos Vucevic, az SNS elnöke a köztársasági elnökkel történt egyeztetést követően kijelentette, pártja az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párttal és a Vajdasági Magyar Szövetséggel kíván kormányt alakítani, illetve tárgyal a többi nemzeti kisebbségi párttal is. Milos Vucevic és Ivica Dacic szombaton már egyeztetett is arról, hogy az utóbbi 12 év koalíciós együttműködését folytatni kívánják.

Ana Brnabic szombaton a belgrádi Prva Televízióban ismertette a kormány pénteki döntését, amely szerint akkor, amikor őt házelnökké választják, Ivica Dacic veszi át ideiglenesen a kormány irányítását. Az új kabinetnek legkésőbb május 6-ig kell megalakulnia.

A szerbiai parlament február 6-án alakult meg, azonban a képviselők csak az esküjüket tették le, nem választották meg a parlament elnökét, a helyetteseit és a különböző testületek tagjait. A házelnök mihamarabbi megválasztása azért fontos, mert a belgrádi előrehozott önkormányzati választást követően nem tudott időben megalakulni a városi közgyűlés, ezért a szerb fővárosban újabb voksolást kell kiírni, ezt pedig csak a parlament elnöke teheti meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!