Antony Blinken: Kína biztosítson egyenlő feltételeket az amerikai vállalkozások számára

Külföld, 2024.04.25

Antony Blinken amerikai külügyminiszer csütörtökön Sanghajban elmondta, hogy "egészséges gazdasági versenyre" törekszik Kínával, és felszólította Pekinget, hogy biztosítson egyenlő versenyfeltételeket a Kínában működő amerikai munkavállalók és cégek számára.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön Sanghajban találkozott Csen Csi-ninggel, Kína egyik vezető tisztségviselőjével, és mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a két nagyhatalom a nézeteltéréseik ellenére is együtt tud működni a globális kihívások kezelésében - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy a Csennel folytatott megbeszélésén Blinken aggodalmakat fogalmazott meg Kína kereskedelempolitikájával és nem piacgazdasági gyakorlatával kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egészséges gazdasági versenyre törekszik a Kínai Népköztársasággal.

Blinken háromnapos látogatáson tartózkodik Kínában, amelynek első állomásán, Sanghajban tartott tárgyalások kezdetén azt is hangsúlyozta, hogy fontos a közvetlen és tartós kétoldalú kötelezettségvállalás, valamint az, hogy "keressük az együttműködés kiépítésének módjait, ott, ahol csak tudjuk".

"Kötelességünk népünk, sőt a világ felé is, hogy felelősségteljesen kezeljük a két ország közötti kapcsolatot" - szögezte le.

Csen elmondta, hogy a két ország vezetői között tett legutóbbi telefonbeszélgetés hozzájárult "országaik kapcsolatának stabil és egészséges fejlődéséhez".

"Az, hogy az együttműködést vagy a konfrontációt választjuk, mindkét nép, mindkét ország jólétét és az emberiség jövőjét befolyásolja" - tette hozzá.

Sanghaji tartózkodása során Blinken a New York-i Egyetem helyi kampuszán amerikai és kínai diákokkal is beszélt, ahol elmondta, hogy a kultúrák közötti interakció "a legjobb módja annak, hogy remélhetőleg azzal kezdjük, hogy megértjük egymást".

Az amerikai diplomata csütörtökön Pekingbe utazik tovább, ahol pénteken várhatóan Vang Ji kínai külügyminiszterrel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!