Arizonában magas rangú republikánus tisztségviselők ellen emeltek vádat a demokrata párti főügyész kezdeményezésére a 2020-as választás ügyében

Külföld, 2024.04.25

Vádemelésről döntött egy arizonai vádesküdtszék Donald Trump volt amerikai elnök több korábbi közeli munkatársa ellen a 2020-as elnökválasztás eredményének befolyásolására tett kísérlet miatt - derül ki a helyi idő szerint szerdán este nyilvánosságra hozott iratból.

A vádindítvány összesen 18 republikánus személyiséget jelöl meg, köztük Mark Meadowst, a korábbi fehér házi kabinetfőnököt, valamint Rudy Giulianit, Donald Trump volt ügyvédjét. A dokumentumban további választott politikusok, így arizonai képviselők és a republikánus párt korábbi állami vezetője is szerepel, akik ellen többrendbeli, bűnszervezetben elkövetett csalás és okirathamisítás a vád. Az ügyészség szerint a megvádoltak a többi között hamisan nyilvánították Donald Trumpot az elnökválasztás győztesévé Arizona államban 2020-ban.

A vádemelés mellett Arizona állam demokrata párti főügyésze, Kris Mayes egy nyilvános videóüzenetben azzal érvelt, hogy "nem engedheti meg az amerikai demokrácia aláásását".

A vádemelés Donald Trumpot közvetlenül nem érinti, de "vád alá nem helyezett társtettesként" utal rá.

Arizona államban az újraszámolás után hivatalossá tett eredmény szerint 2020-ban mintegy 10 ezer szavazattal tudott győzni Joe Biden jelenlegi elnök.

Csütörtökön Washingtonban a szövetségi Legfelsőbb Bíróság meghallgatást tart a Donald Trump és jogi képviselőinek kezdeményezésére indult eljárásban, amely szerint a volt elnököt büntetlenség illeti meg a hivatali ideje alatt elnökként hozott döntéseiért. A Legfelsőbb Bíróság határoz majd a volt elnök ellen indított bűnvádi eljárás sorsáról, amelyben Donald Trumpot a választás eredményének befolyásolására tett kísérlettel vádolják a szövetségi igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész kezdeményezésére.

A washingtoni meghallgatáson Donald Trump nem vehet részt, mert New Yorkban kell lennie bírósági tárgyalásán, amelyről a bíró nem engedélyezte számára a távolmaradást.

Donald Trump korábban élesen bírálta a bíró határozatát, az ellene indult büntetőeljárásokat pedig politikai indíttatásúnak és a választási kampányba való beavatkozásnak tartja a demokraták és a demokrata Joe Biden vezette kormányzat részéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!