Átadták Bukarestben a Marian Cozma Egyesületnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénzadományát

Külföld, 2017.02.08

A Magyarországon gyilkosság áldozatául esett Marian Cozma halálának nyolcadik évfordulója alkalmából Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár átadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tízmillió forintos pénzadományát szerdán a sportoló nevét viselő egyesületnek Bukarestben.

Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosának emlékére édesapja, a szintén kézilabdázó múlttal rendelkező Petre Cozma "Marian Cozma Egyesületet" néven non-profit szervezetként működő egyesületet hozott létre 2009-ben a hátrányos helyzetű gyermekek sporttevékenységének támogatása érdekében.

"Nagy megilletődéssel és rokonszenvvel figyeltük azt az áldozatos munkát, amelyet az édesapa fia emlékének megőrzésére, nagyon nemes formában végzett, létrehozva egy olyan egyesületet, amely célként tűzte ki, hogy a fiatalokat sportszeretetre, és a sporton keresztül erőszakmentességre, fair-playre és általában a másik tiszteletére nevelje" - magyarázta az MTI-nek Íjgyártó István. Hozzátette: ezek olyan célok, amelyekkel teljes mértékben azonosulni tud a KKM, ezért döntött - Magyarország bukaresti nagykövetségének javaslatára - úgy, hogy pénzadománnyal járul hozzá az egyesület célkitűzéseinek megvalósulásához.

Az államtitkár ugyanakkor felidézte azt a rendkívüli szolidaritást, amely megnyilvánult a románok és magyarok között a tragédia nyomán. Nyolc éve a kiváló sportolóját gyászoló román médiában nagy elismeréssel beszéltek arról az együttérzésről, amelyről a veszprémiek, budapestiek és általában egész Magyarország tettek tanúbizonyságot.

Íjgyártó István az adományt átvevő Petre Cozmával közösen szerdán megkoszorúzta az MKB Veszprém játékosának sírját Bukarestben.

A KKM államtitkára a szomorú évfordulóra időzített látogatása alkalmából George Ciambával, a román külügyminisztérium kétoldalú és euro-atlanti kapcsolatokért felelős államtitkárával is találkozott, akivel a Románia és Magyarország között másfél évtizede megkötött stratégiai partnerséget, a kétoldalú kapcsolatokat, európai témákat, és az erdélyi magyarsággal kapcsolatos kérdéseket tekintették át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!