Avramopulosz: életeket menthetett volna az EU-n belüli jobb információmegosztás

Külföld, 2017.09.04

Életeket menthetett volna az Európai Unión belüli jobb információmegosztás: ha hatékonyabb az információk cseréje a tagállamok között, akkor lehet, hogy kevesebb áldozata lett volna a közelmúltban elkövetett terrortámadásoknak - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyi és migrációs biztos hétfőn Brüsszelben.

Avramopulosz a rendszer reformját, a tagállami szervek, az uniós ügynökségek közötti információcsere "gördülékenyebbé tételét" szorgalmazta az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfői ülésén, hangsúlyozva, hogy ez elengedhetetlen a mai és a jövőbeli biztonsági kihívások kezeléséhez.

Mint mondta, meg kell teremteni a bizalom légkörét, ami szükséges a jól működő, valódi biztonsági unió létrehozásához.

A görög uniós biztos mindemellett leszögezte: az új rendszer kialakításakor tiszteletben kell tartani a szükségesség és az arányosság elvét, fontos meghatározni például, hogy kik férhetnek hozzá az adatokhoz és milyen célokra lehet ezeket felhasználni.

"Nem egy +Nagy Testvér+-típusú rendszert akarunk kialakítani, nem szabad az interoperabilitást az alapjogok elleni támadásként értékelni" - közölte Avramopulosz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!