Az alkotmánybírósághoz fordul a büntető törvénykönyv módosítása miatt a szlovák államfő

Külföld, 2024.02.16

Alkotmánybírósághoz fordul a büntető törvénykönyv múlt héten elfogadott módosítása miatt Zuzana Caputová szlovák államfő, aki ezt a döntését a pozsonyi elnöki palotában jelentette be pénteken.

Caputová, aki a vitatott törvénymódosítást nem vétózta meg, bejelentette: kérni fogja azt is, hogy az alkotmánybíróság a döntés meghozataláig függessze fel a törvény életbelépésének hatályát.

"Az, hogy a módosítást aláírtam - akkor is, ha nem értek vele egyet - elengedhetetlen előfeltétele volt annak, hogy beadványt terjesszek az alkotmánybíróság elé. Ez az egyetlen módja annak, hogy a módosítás hatásai egy napra se lépjenek hatályba" - idézte Zuzana Caputová bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az államfő bejelentésére elsőként a kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas) reagált. Állásfoglalásukban azt írták: döntésével az államfő saját politikai nézeteit részesítette előnyben az emberek érdekeivel szemben.

A módosítási javaslatot - amelynek egyebek mellett része az úgynevezett különleges ügyészség (ÚSP) megszüntetése és néhány büntetési tétel csökkentése is - több napon át tartó heves vita után, az ellenzéki képviselők voksolástól való távolmaradása mellett hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás.

A büntető törvénykönyv módosítását még tavaly decemberben hagyta jóvá a pozsonyi kormány, egyes tételeinek humánusabbá tételére, valamint az ÚSP megszüntetésének szükségességére hivatkozva. Utóbbit azzal indokolták, hogy a csak néhány éve létrehozott intézmény nem illeszkedik a szlovákiai ügyészségek rendszerébe, valamint azzal is, hogy ki kell vonni a vádhatóságot a politikai befolyásolás lehetősége alól. Ez utóbbival kapcsolatban azt állították a bírálatok megfogalmazói, hogy az ÚSP-t - a tavaly szeptemberi előrehozott választásokig kormányzó liberálisok - a jelenlegi kormánypártok politikai ellehetetlenítésére használták fel. Az ÚSP-t több részről is számos bírálat érte, annak több lépését az alkotmánybíróság is felülbírálta.

A büntető törvénykönyv módosításának folyamatát az elejétől fogva a parlamenti ellenzék nagyrészt liberális pártjai által meghirdetett kormányellenes tüntetések sora kísérte számos városban. Az igazságügyi reformot és jóváhagyási folyamatát többször bírálta Zuzana Caputová államfő is, aki megválasztását megelőzően a jelenlegi legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a liberális Progresszív Szlovákia (PS) egyik vezetői tisztét töltötte be.

Kormányzati politikusok többször is hangot adtak azon véleményüknek, miszerint az ellenzék csupán hangulatkeltésre és a tavaszi köztársasági elnöki, valamint az európai parlamenti választásokat megelőző kampányukra használja fel a reform körüli vitát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!