Az amerikai demokraták Dél-Karolinában tartják első előválasztásukat

Külföld, 2024.02.03

Joe Biden hivatalban lévő elnök toronymagas esélyesként vesz részt a Demokrata Párt előválasztásán, ami szombaton Dél-Karolina államban kezdődött, és aminek során államról államra kiválasztják, hogy ki lesz a párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson.

Dél-Karolina állam első alkalommal nyitja a demokrata előválasztások sorát, miután a párt vezető testülete átalakította szavazási naptárát. A korábban első helyen szereplő Iowa államban nem tartanak előválasztást, hanem a szavazók levélben jelölhetnek, New Hampshire állam pedig nem küldhet delegáltakat az augusztusi országos jelölőgyűlésre, miután az állam demokratái ragaszkodtak ahhoz, hogy első legyen a párt előválasztásai sorában, és január 23-án, a republikánusokkal egy időben megszervezték választásukat.

A demokrata párt vezető testülete erre válaszul megvonta az állam demokratáitól a delegálási jogot. Az ilyen módon nem hivatalos demokrata előválasztáson New Hampshire államban a szavazólapon nem szerepelt Joe Biden elnök neve. A hivatalban lévő elnök mégis megnyerte az előválasztást, mert támogatói kampányt indítottak arra buzdítva a demokrata választókat, hogy a szavazólapra írják rá Joe Biden nevét.

Dél-Karolina államot a 2024-es demokrata előválasztás első helyszíneként Joe Biden javasolta, ami a déli szövetségi állam afroamerikai szavazói felé küldött üzenet, akiket igyekszik maga mögé állítani a novemberi választásra.

A felmérések és várakozások szerint Joe Biden könnyű győzelmet arat Dél-Karolina államban, ugyanis két kihívójának támogatottsága jóval elmarad tőle. A demokrata előválasztási szavazólapon a hivatalban lévő elnök mellett Dean Phillips, kongresszusi képviselő és Marianne Williamson, egy kaliforniai író szerepel.

A Republikánus Párt február 24-én tartja Dél-Karolina államban az előválasztást, ahol a jelenlegi felmérések Donald Trump magabiztos fölényét mutatják a mostanra egyetlen párton belüli kihívójával, Nikki Haley-vel szemben.

Nikki Haley mindkétszer alulmaradt Donalt Trumppal szemben az eddig megtartott előválasztási fordulókban.

A következő héten Nevada államban tartják az előválasztást mind a demokraták, mind a republikánusok, és az előrejelzések Joe Biden, valamint Donald Trump győzelmét mutatják.

A demokraták február 6-án kedden rendezik a szavazófülkés előválasztást. A republikánusok az állam törvénye alapján tartanak egy előválasztást, de annak nincs tétje a párt jelölési folyamatában, ugyanis február 8-án jelölőgyűléseken dől el, hogy ki lesz az államban a republikánus jelölt. Nikki Haley a jelölőgyűléseken nem indul el, így Donald Trump győzelme biztosra vehető.

A hivatalos elnökjelöltek személyét az államok delegáltjai, az előválasztások eredménye alapján véglegesítik. A republikánusok július közepén, míg a demokraták augusztus közepén tartják országos konvenciójukat.

Az amerikai elnökválasztást idén november 5-én rendezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!