Az amerikai gyógyszerhivatal hatástalannak nyilvánította a legnépszerűbb orrdugulás elleni szerek fő hatóanyagát

Külföld, 2023.09.12

Hatástalannak találta az orrdugulás megszüntetésére vonatkozó legnépszerűbb gyógyszerek fő hatóanyagát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői testülete kedden.

A szövetségi intézmény tanácsadói bizottsága kedden szavazással fogadta el legújabb vizsgálatának eredményét arról, hogy a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrsprayk az ígért hatást nem eredményezik. A szakmai vélemény szerint a megfogalmazott aggályokra az sem lenne megoldás, ha a gyártók növelnék a szereik fenilefrin tartalmát, mert az súlyos mellékhatásokhoz, így a vérnyomás veszélyes megemelkedéséhez vezethet.

A fenilefrint tartalmazó, szabadon forgalmazható készítmények az elmúlt másfél évtizedben a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak, miután egy 2006-os szövetségi törvény a korábban elterjedt pszeudoefedrin tartalmú szereket vénykötelessé tette, mert abból a hatóanyagból metamfetamin kábítószer nyerhető ki.

Amennyiben az amerikai gyógyszerhivatal elfogadja tanácsadóinak javaslatát, akkor a legnagyobb gyógyszergyártóknak, így a Johnson&Johnson-nak, a Bayernek és több más piaci szereplőnek gondoskodnia kell arról, hogy érintett készítményei lekerüljenek a gyógyszertárak és drogériák polcairól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!