Az amerikai szenátus 95 milliárd dolláros támogatási csomagot fogadott el Ukrajna, Izrael, a palesztinok és Tajvan számára

Külföld, 2024.02.13

Megszavazta az amerikai szenátus kedden az ukrajnai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amely Izrael és Tajvan számára is tartalmaz biztonsági célú segítségnyújtást. A jogszabály még a képviselőház elé kerül.

A szenátorok 70 vokssal, 22 republikánus támogatásával fogadták el a tervezetet, egy héttel azután, hogy elbukott a bevándorlási szigorítást is tartalmazó, 118 milliárd dolláros javaslat.

A kongresszus felsőházában egész éjjel zajlott a vita, amelyen a republikánusok egy része azzal érvelt, hogy az Egyesült Államoknak a saját problémáit kell kezelnie, mielőtt nagy összegű támogatást küld a tengerentúlra.

A szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer és a republikánusok vezetője, Mitch McConnell a vitában egyaránt a törvény mellett érvelt.

A törvény republikánus támogatói többek között azzal érveltek, hogy Ukrajna támogatásának elmaradása felbátorítaná Oroszországot, és nemzetbiztonsági fenyegetést jelentene.

A jogszabály ellenzői közül James David Vance, Ohio állam szenátora hétfőn arra hívta fel politikustársai figyelmét, hogy a törvény megkötné egy következő amerikai elnök kezét, mert az ukrajnai támogatásról szóló kitételek között szerepel, hogy 2025 őszéig hatályos az Ukrajna támogatásáról szóló rész.

Nemmel szavazott két progresszív demokrata szenátor, valamint a függetlenként politizáló, baloldali Bernie Sanders, mert nem támogatták Izrael katonai megsegítését.

A felsőházban elfogadott javaslat mintegy 60 milliárd dollárt biztosít Ukrajna számára, részben az amerikai hadsereg készleteinek feltöltésére, ahonnan az elmúlt két évben Ukrajna katonai szükségleteit biztosították. A törvény ezáltal komoly megrendelést jelent az amerikai hadiipar számára, a fegyver- és lőszeripari cégeknek.

Izrael biztonsági támogatására 14 milliárd dollár, a gázai palesztinok humanitárius segélyezésére 9 milliárd, míg Tajvan, valamint a csendes- és indiai-óceáni térség számára 8 milliárd szerepel a tervezetben.

A szenátus azt követően vette napirendre a 95 milliárd dollárról szóló javaslatot, hogy a múlt héten elbukott az a 118 milliárd dollárt tartalmazó jogszabály, amely a többi között az amerikai határválság megoldását célzó, határőrizeti szigorításokat tartalmazott. A republikánusok akkor azért utasították el a jogszabályt, mert véleményük szerint az nem jelentene igazi változást és valódi szigort az illegális bevándorlással szemben.

A nemzetközi biztonsági segítségnyújtásról szóló törvény most a kongresszus alsóháza, a képviselőház elé kerül. A republikánus többségű testület elnöke, Mike Johnson hétfőn úgy nyilatkozott, hogy kérdéses a jogszabály jóváhagyása, ami azt jelzi, hogy komoly politikai vita következik az alsóházban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!