Az amerikai veteránügyi minisztérium élére jelölt Ronny Jackson visszalépett a jelöltségtől

Külföld, 2018.04.26

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Washington, 2018. április 26., csütörtök ( MTI) - A Donald Trump elnök által a veteránügyi minisztérium élére jelölt Ronny Jackson csütörtökön bejelentette: visszalép a jelöltségtől.

Ronny Jackson, aki a haditengerészet ellentengernagya és George W. Bush elnöksége óta a Fehér Ház főorvosa, azt követően vonta vissza jelöltségét, hogy nyilvánosságra kerül: munkája ellátása közben nem egyszer részeg volt, és könnyen bánt a receptre felírható gyógyszerek, köztük fájdalomcsillapítók osztogatásával.

A vádak napvilágra kerülése után republikánus politikusok fenntartásaikat hangoztatták és az erre a hétre tervezett szenátusi meghallgatást is elnapolták. Az Emmanuel Macron francia államfővel tartott keddi sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva Donald Trump elnök leszögezte, hogy a döntés ugyan Ronny Jacksoné, de ennyi vádaskodás után ő a helyében nem vállalná el a minisztérium vezetését. Ezt elemzők úgy értékelték, mintha az elnök "szabad visszavonulást" jelzett volna jelöltjének.

A jelöltségét visszavonó, 50 éves Jackson mindamellett cáfolta a róla keringő híreket. De, mint fogalmazott, a "hamis és megkonstruált vádak" elvonják az elnök figyelmét a munkától, ezért jobbnak látta visszalépni a jelöltségtől. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön azt mondta: Jackson továbbra is a Fehér Ház főorvosa, ám az egyelőre nem derült ki, hogy továbbra is megmarad-e ezen a posztján. Donald Trump csütörtökön a Fox televíziónak telefonon adott interjújában a demokratákat okolta a kaotikus helyzetért, mert szerinte demokrata párti politikusok egész listát állítottak össze a Jackson ellen felhozott vádaskodásokból. Az elnök név szerint kiemelte Jon Tester, montanai szenátort, aki a veteránügyi bizottság vezető demokrata párti politikusa. "Az őszi választásokon nagy árat fog fizetni ezért" - fogalmazott Trump, utalva az ősszel tartandó, úgynevezett félidős választásokra, amikor a választók megújítják a képviselőház felét és a szenátus egészét. Trump a montanai szenátor rovására írta azt a terjedő információt, miszerint Jacksont "cukros bácsinak" nevezik, mert olyan könnyen osztogatta a receptre felírható gyógyszereket, mint a cukorkát.

Donald Trump - aki a 2016-os elnökválasztási kampányban megígérte a megannyi gonddal küszködő veteránügyi minisztérium rendbetételét - márciusban menesztette David Shulkin tárcavezetőt, arra hivatkozva, hogy felhatalmazás és engedély nélkül utazgatott magáncélból közpénzen, a minisztérium költségén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!