Az Egyesült Államok a második világháború idején eltűnt műtárgyakat juttatott vissza Japánnak

Külföld, 2024.03.17

Az Egyesült Államok közel kéttucatnyi műtárgyat juttatott vissza Japánba, amelyek a második világháború idején kerültek amerikai kézbe - közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a hétvégén.

Az FBI közleménye szerint a 22 műtárgy Okinawáról származik, köztük 18. és 19. századi darabok, portréképek, valamint egy, az 1800-as évekből származó, kézzel rajzolt térkép a szigetről és kerámiatárgyak.

A japán műkincseknek csaknem 80 éve veszett nyomuk, az okinawai csata idején. A közelmúltban egy második világháborús veterán családja jelentkezett az amerikai szövetségi hatóságoknál Massachusetts államban, hogy néhai édesapjuk hagyatékában olyan tárgyakat találtak, amelyek "értékes ázsiai művészeti tárgynak tűnnek".

A hatóság köszönetet mondott a családnak a bejelentésért, és felhívta a figyelmet arra, hogy a helyes döntést hozta. Az is kiderült, hogy a világháborús veterán hozzátartozói, amikor rábukkantak a tárgyakra, áttekintették a lopott műkincsek jegyzékét, ahol legalább 4 darabot megtaláltak. Ezt követően jelentkeztek az FBI-nál.

A most visszajuttatott japán műtárgyak hivatalos átadási ünnepségét egy későbbi időpontban tartják a szigetországban - olvasható az FBI közleményében.

Az okinawai csata a második világháború csendes-óceáni hadszínterének egyik meghatározó küzdelme volt, több 80 napig tartott, 1945 áprilisának elejétől júniusának végéig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!