Az Egyesült Államok három államában és a fővárosban folytatódik az előválasztási verseny a republikánus elnökjelöltségért

Külföld, 2024.03.02

Az Egyesült Államok három államában és a fővárosban folytatódik a republikánusok előválasztási versenye szombaton, Idaho és Missouri államban jelölőgyűlésekkel, Michigan államban konvencióval, míg Washingtonban szavazófülkés módon.

A választók Idaho és Missouri államban jelölőgyűleseken, úgynevezett caucus eseményeken gyűlnek össze helyi idő szerint szombat délután és este, hogy személyesen nyilvánítsanak véleményt arról, kit akarnak elnökjelöltnek a november 5-i elnökválasztáson.

Idaho államban 32 republikánus delegálti szavazat a tét. Az előrejelzések Donald Trump győzelmét valószínűsítik, és elemzők valószínűtlennek tartják, hogy Nikki Haley legyőzheti a volt elnököt, és megszerezheti első győzelmét az elnökjelöltségért zajló versenyben.

A szakértők emlékeztetnek arra, hogy Idaho államban Donald Trump 2020-ban magabiztosan győzte le Joe Bident az elnökválasztáson, a szavazatok 63 százalékát megszerezve.

Missouri államban az előválasztási folyamat részeként tartott jelölőgyűléseken összesen 51 delegáltról döntenek szombaton, és a felmérések ott is Donald Trump győzelmét jelzik.

Michigan államban a kedden megtartott előválasztás, szombaton jelölőkonvencióval folytatódik, amelyen 39 delegálti szavazat a tét.

Az ország északi részén fekvő Michiganben kedden szavazófülkés előválasztást tartottak, ahol 16 delegálti voks sorsa dőlt el, és amelyen Donald Trump a szavazatok 68 százalékával győzött, míg Nikki Haley 26 százalékos támogatottságot tudott felmutatni.

A szombati, egész államra érvényes jelölő konvención a fennmaradó 39 delegálti szavazatról döntenek a küldöttek. Michigan összesen 55 delegáltat küldhet az országos republikánus elnökjelölő konvencióra, amelyet július közepén tartanak.

A fővárosban, Washingtonban a hétvége három napján, péntek óta, egy belvárosi hotelben adhatják le szavazatukat az elnökjelöltről a republikánus választók. A fővárosban 19 delegálti szavazat sorsa dől el a Republikánus Párt által szervezett előválasztáson. Az előzetes várakozások szerint Nikki Haley-nek a fővárosban esélye lehet megszerezni első győzelmét az idei előválasztásokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!