Az Egyesült Államok három tagállamában tartanak előválasztásokat

Külföld, 2018.08.28

AZ Egyesült Államok három tagállamában, Floridában, Arizonában és Oklahomában kezdődtek kedden előválasztások a novemberi félidős választások előtt.

Floridában és Arizonában képviselőházi és szenátusi jelöltek, valamint kormányzójelöltek között választanak mindkét párt szavazói, Oklahomában kormányzójelöltre voksolnak.

Elemzések szerint mind Floridában, mind Arizonában nyílt a verseny mindkét pártban: mind a demokraták, mind a republikánusok színeiben több jelölt indul. Arizonában Jeff Flake republikánus szenátor visszavonulása miatt választanak szenátort, míg a szombaton elhunyt John McCain szenátor utódját majd Doug Ducey kormányzó nevezi ki a néhai politikus temetése után.

A The Wall Street Journal elemzése szerint az előválasztások eredményei republikánus oldalon mindhárom államban Donald Trump befolyásának felmérésére is alkalmasak lesznek. Az ABC televízió elemzője így fogalmazott: a jelent a néhai John McCain volt szenátor, illetve a halálhíre és pályájának méltatása uralja, a Republikánus Pártot Donald Trump.

Arizonában Donald Trump tartózkodott a kampányolástól és attól, hogy bármelyik jelöltet is nyíltan a támogatásáról biztosítsa. Egyébként valamennyi jelölt az ő híve. Trump egyedül Doug Ducey jelenlegi kormányzó újraválasztása mellett tette le a voksát, megfigyelők ezért arra is számítanak, hogy a kormányzó McCain helyére olyan politikust nevez majd ki, aki az elnök támogatója.

Floridában a helyi republikánus pártelit jelöltje, Adam Putnam helyett Trump a riválisát, Ron DeSantis képviselőt támogatta, aki ezután két számjegyű előnyre tett szert a közvéleménykutatásokban.

A Demokrata Párt előválasztási várható eredményeiből az elemzők arra próbálnak majd következtetni, hogy a párton belül mely áramlat politikusai állnak győzelemre. A felmérések szerint a női jelöltek és a szocialista elképzeléseket hirdetők a legnépszerűbbek. E tekintetben a floridai előválasztások lehetnek iránymutatóak.

Az Egyesült Államokban novemberben lesznek az úgynevezett félidős - tehát az elnöki ciklus félidejében tartott - választások. Ekkor a képviselőház egészét és a szenátus mintegy egyharmadát megújítják, valamint több tagállamban kormányzóválasztások is lesznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!