Az Egyesült Államok Iránhoz kötődő "árnyékbanki" hálózat tagjait sújtotta szankcióval

Külföld, 2024.06.25

Az Egyesült Államok szankcióval sújtott csaknem 50 Iránhoz kötődő magánszemélyt és szervezetet kedden.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a büntetőintézkedések érintettjei hozzáférést biztosítottak az iráni védelmi minisztérium, valamint az iráni fegyveres erők különböző szervezetei, köztük az Iszlám Forradalmi Gárda számára a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

Az iráni hadsereg szervezetei bevételhez jutottak a tiltott kereskedelem révén, valamint hasznot húztak a szankcióval sújtott személyek és szervezetek "árnyékbanki" hálózatából - olvasható a közleményben, amely hozzáteszi, hogy a hálózat a gyakorlatban iráni befolyás alatt álló pénzügyi vállalkozásokból és egyéb fedőcégekből áll, amelyek terrorizmust finanszírozó tevékenységet is folytatnak.

Amerikai feltételezések szerint az iráni "árnyékbankok" bevétele fedezetet biztosít a teheráni kormányzat számára, hogy fegyvereket és anyagi támogatást juttassanak el közel-keleti fegyveres szervezetekhez, többi között a jemeni húszikhoz, valamint a céghálózat segíti az iráni fegyverszállításokat Oroszország számára is.

Az Egyesült Államok vezérkari főnökeit tömörítő egyesített bizottság vezetője vasárnap úgy nyilatkozott, hogy értékelése szerint amennyiben Izrael katonai támadást intézne a libanoni Hezbollah ellen, az iráni válaszlépést válthat ki a támogatását élvező síita fegyveres szervezet védelmében.

Charles Q Brown tábornok hozzátette, hogy a gázai Hamász is élvezi Irán támogatását, de az iráni figyelem a Hezbollah felé fordulhat, ha Teheránban úgy értékelik, hogy a libanoni fegyveres szervezetet komolyabb fenyegetés éri.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!