Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az Iszlám Állam támogatóit

Külföld, 2024.01.30

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtott kedden az Iszlám Állam szervezetéhez kapcsolódó egyiptomi és török állampolgárokat, akik különböző szolgáltatásokkal segítették a terrorhálózat működését.

Az amerikai külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium közleménye szerint az érintettek a terrorszervezet vezetői és támogatói számára többi között kiberbiztonsági képzést nyújtottak a kriptovaluták használatával összefüggésben, segítették az Iszlám Állam tagtoborzó tevékenységét, valamint pénzközvetítőként működtek közre.

A szankciós intézkedés - az amerikai közlés szerint - jelzi az Egyesült Államok elkötelezettségét a 80 országot tömörítő, Szíriában és Irakban tevékenykedő Iszlám Állam megsemmisítésére létrejött koalíció mellett.

Az intézkedés érintettjei között van az egyiptomi állampolgárságú Mumin al-Mavdzsi, az Iszlám Államhoz kötődő háttérszervezet, az Electronic Horizons Foundations vezetője, valamint Sarah Dzsamál, aki szintén egyiptomi állampolgár, és segítette az internetes tevékenységgel foglalkozó háttérszervezet megalapítását és működését.

Szankciós listára került a török illetőségű Faruk Guzel is, aki még 2020-ban több alkalommal közvetítőként vett részt különböző összegek eljuttatásában az Iszlám Állam tagjaihoz a terrorszervezet támogatói felől.

Az érintettek minden amerikai fennhatóság alatt őrzött vagyonát zárolják a szankciós döntés alapján, valamint üzleti kapcsolat fenntartását is megtiltják velük amerikai magánszemélyek és vállalkozások számára.

Az Egyesült Államok a Közel-Keleten összesen több mint 30 ezer katonát állomásoztat, akik közül Irakban 2500, Szíriában 800-an tartózkodnak az Iszlám Állam megsemmisítésére létrejött nemzetközi koalíció részeként.

A múlt héten amerikai és iraki illetékesek között tárgyalások kezdődtek, ami az amerikai csapatok távozásához vezethet. A Pentagon helyettes szóvivője, Sabrina Singh azt közölte, hogy a tárgyalások az iraki helyzet megváltozásához igazítaná az amerikai jelenlétet, de nem jelenti az egységek kivonását, melyek az iraki kormány meghívására tartózkodnak az országban.

Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök ugyanakkor vasárnap támogatásáról biztosította az első fordulóját a tárgyalásoknak, amelyek - szavai szerint - "lezárják a nemzetközi koalíció iraki misszióját".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!