Az EP vizsgálatot indított egy lett képviselő ellen Moszkvának való kémkedés gyanújával

Külföld, 2024.01.30

Az Európai Parlament közölte, hogy vizsgálatot indít egy orosz nemzetiségű lett képviselő, Tatjana Zdanoka ellen, akit egy tényfeltáró cikkben azzal vádoltak meg, hogy az elmúlt két évtizedben Moszkvának kémkedett.

A The Insider című, lettországi székhelyű oknyomozó hírportál szerint a 73 éves Zdanoka, aki 2004-től volt az Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselője volt, már a következő évben elkezdett együttműködni az orosz FSZB biztonsági szolgálattal.

Az Oroszországgal foglalkozó hírportálon publikált cikk, amely a Zdanoka és orosz kapcsolattartói között váltott, kiszivárgott e-maileken alapul, feltárja, hogyan dolgozott a képviselő az orosz hírszerzés "megbízható eszközeként", és hogyan nyújtott "részletes jelentéseket" európai törvényhozói munkájáról.

A több más médium, többek között Expressen című svéd napilap és egy észt hírportál is, azt állítja, hogy Zdanoka "nyíltan kiállt" Moszkva mellett mind Brüsszelben, mind Rigában a hivatali ideje alatt.

A kiszivárgott e-mailek személyes találkozókra utalnak Moszkvában és Brüsszelben a képviselő és orosz kapcsolattartói között, illetve orosz forrásokból származó, politikai tevékenységéhez szükséges finanszírozás iránti kérelmeket tartalmaznak.

Zdanokát 2022 áprilisában felkérték, hogy távozzon a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjából, mert nem volt hajlandó elítélni Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai invázióját.

"Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke nagyon komolyan veszi ezeket a vádakat, és az esetet a magatartási kódexszel foglalkozó tanácsadó bizottság elé utalja. Ez azt jelenti, hogy az Európai Parlamenten belül vizsgálatot indítottak - közölte az elnök szóvivője. A ügy a parlament politikai vezetőinek szerdai tanácskozási napirendjén is szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!