Az EU 125 millió euró humanitárius segélyt juttat Jemen rászoruló lakossága számára

Külföld, 2024.05.07

Az Európai Bizottság 125 millió eurós (mintegy 50 milliárd forint) humanitárius finanszírozást biztosít a térségben fokozódó feszültségek okozta válság miatt szenvedő jemeni lakosság legsürgetőbb szükségleteinek kielégítésére - tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos a közleményben arról is tájékoztatott, hogy a segélyekkel egyebek között az élelmezésbiztonság szavatolását és az alultápláltság elleni küzdelmet támogatják, hozzájárulnak az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához, valamint az aknamentesítési tevékenységeket segítik. Támogatásban részesülnek az országban működő oktatási és gyermekvédelmi célú programok is - tette hozzá.

A közleményben kitértek arra, hogy a finanszírozást kizárólag az Európai Unió humanitárius partnerein, köztük ENSZ-ügynökségeken és civil szervezeteken keresztül folyósítják, támogatva az évtizedes jemeni konfliktus miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült, valamint az éghajlati vészhelyzetek által érintett közösségeket.

Az Európai Bizottság beszámolt arról, hogy a fertőző betegségek jemeni elterjedése által kiváltott egészségügyi válságra válaszul az EU idén február óta 13 légi szállítmányt indított humanitárius célból, és még május folyamán egy újabb, 24 további szállítmányból álló légi művelet elindítása várható. A segélyszállítmányok egyebek között a kolerajárványt segítenek leküzdeni az országban - írták.

A brüsszeli testület emlékeztetett arra, hogy a Jemenben jelentkező, a világ legsúlyosabb és leghosszabb ideig tartó humanitárius válsága miatt a becslések szerint az ország lakosságának mintegy fele, legkevesebb 18,2 millió ember szorul segítségnyújtásra. A sürgető kihívásokra válaszul az Európai Unió fenntartja a jemenieknek nyújtott támogatását. Az EU 2015 óta csaknem 1,5 milliárd euróval járult hozzá a jemeni válság kezeléséhez, beleértve a több mint egymilliárd eurós humanitárius segélyt - tájékoztattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!