Az EU 70 millió eurós kezdeti humanitárius segélyt nyújt az afrikai Nagy tavak térségének

Külföld, 2024.03.13

Mivel az afrikai Nagy tavak régiójának országait fegyveres konfliktusok, erőszak és természeti katasztrófák okozta humanitárius válságok sújtják, az Európai Bizottság mintegy 70 millió eurós (mintegy 26,6 milliárd forint) humanitárius segély folyósítását jelente be szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint az uniós finanszírozás a nemi alapú erőszak leküzdésére, a vészhelyzetekre vonatkozó oktatásra és a katasztrófákra való felkészülésre összpontosító projekteket támogatja.

A teljes összegből 63,75 millió eurót fordítanak majd humanitárius kezdeményezésekre, ebből 4,75 millió eurót a katasztrófakockázat csökkentésére a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az utóbbi összeg hozzáadódik az év elején az országot sújtó áradások miatt nyújtott 1,7 millió eurós kerethez - írták.

Emlékeztettek: az ország keleti részén zajló harcok miatt több mint 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. A szexuális erőszak és kizsákmányolás soha nem látott szintet ért, erőszak áldozatává vált civilek emberi jogaik és a nemzetközi humanitárius jog megsértésével szembesülnek. Az élelmiszerellátás bizonytalanságai továbbá hozzávetőleg 26 millió embert érintenek, ami az egyik legjelentősebb a világon - emelték ki.

Az EU további mintegy 6 millió eurót különített el a burundi regionális menekültellátási terv lebonyolításához, amely humanitárius segítséget nyújt a szomszédos országokban, köztük Ruandában és Tanzániában tartózkodó burundi menekülteknek, valamint a Burundiba visszatérőknek.

Megjegyezték, Burundiban a 2020-as választások után kialakult politikai és társadalmi helyzet kedvez a menekültek visszatérésének. A finanszírozás hiánya miatt ugyanakkor az élelmiszerellátás elégtelen a visszatérőket és a belső menekülteket elszállásoló táborokban - tájékoztatott az Európai Bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!