Az EU 99 millió eurós humanitárius segítséget nyújt a Kongói Demokratikus Köztársaságnak idén

Külföld, 2024.06.19

Az Európai Unió 99 millió euró (mintegy 39,6 milliárd forint) értékben fog humanitárius segítséget nyújtani 2024-ben a Kongói Demokratikus Köztársaságnak - jelentette be az Európai Bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: az uniós humanitárius támogatás biztosítását az indokolja, hogy az országban súlyos, aggodalomra okot adó humanitárius helyzet uralkodik.

Kiemelte, a Kongói Demokratikus Köztársaságban jelentkező konfliktusok, valamint a szegénység, az alultápláltság és a gyakori betegségek okozta humanitárius szükségletek a legmagasabbak közé tartoznak a világon. Jelenleg több mint hétmillióan élnek az országban azok, akiknek a felsorolt okok legalább egyike miatt el kellett hagyniuk otthonukat. Ez a szám a második legmagasabb adat Afrikában Szudán után - emelte ki az uniós biztos.

A brüsszeli testület felidézte továbbá: több mint 1 millió kongói menekült él a szomszédos országokban, amíg a régió instabilitása miatt a Kongói DK több mint 500 ezer lakóhelyét elhagyni kényszerült, a szomszédos országokból érkezett menekültnek ad otthont. Az ország keleti részén fellángolt erőszak okozta instabilitás jelentős belső elvándorláshoz vezetett, és emiatt körülbelül 25,4 millió ember élelmezése bizonytalan, ami a lakosság több mint negyedét jelenti. Az országban továbbá mintegy 2,8 millió gyermek küzd súlyos alultápláltsággal - hívták fel a figyelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!