Az EU a kongói választásokon elkövetett csalásra és erőszakra vonatkozó állítások kivizsgálására szólított fel

Külföld, 2024.01.11

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) felszólította a kongói hatóságokat, hogy tisztességes és átlátható módon vizsgálják ki a választási törvény eljárásainak be nem tartásával, valamint a csalásra és erőszakra vonatkozó állításokkal kapcsolatos valamennyi aggályt.

Az uniós külügyi szolgálat csütörtökön, szóvivője útján közzétett közleményében elismerését fejezte ki a kongói polgárok lelkesedéséért és hajlandóságáért, hogy a logisztikai nehézségek ellenére higgadtan hallatták hangjukat a december végén tartott választásokon.

Emlékeztettek ugyanakkor arra, hogy számos választási megfigyelő misszió a teljes választási folyamatot érintő szabálytalanságot és incidenst dokumentált. Ezekkel kapcsolatban az EU arra ösztönözte az illetékes kongói intézményeket és az igazságszolgáltatást, hogy foglalkozzanak az aggályokkal, tisztességes és átlátható módon vizsgálják ki a választási törvény eljárásainak be nem tartására, valamint a csalásra és erőszakra vonatkozó állításokat, és "a lehető legnagyobb átláthatóság mellett és a hatályos kongói jogszabályokkal teljes összhangban biztosítsák a választási folyamat következő lépéseinek megtételét".

Közölték: a különböző választási megfigyelő missziók jelentéseivel összhangban az EU - választási szakértőin keresztül - gyakorlati ajánlásokat fog megfogalmazni annak érdekében, hogy hozzájáruljon az összes érdekelt fél választási intézményekbe és eljárásokba vetett bizalmának megerősítését célzó reformok végrehajtásához.

Kijelentették: az Európai Unió továbbra is elkötelezett kíván maradni a Kongói Demokratikus Köztársaság iránt, és erősíteni kívánja a népeik közötti kapcsolatokat. Kongó valamennyi politikai, gazdasági és társadalmi szereplőjének aktív részvétele az ország fejlődésében és a megbékélésben alapvető fontosságú, amit az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartásával, valamint minden széthúzás és erőszak elkerülésével kell megtenni - tették hozzá.

Denis Kadima, a közép-afrikai ország választási bizottságának (CENI) elnöke december 31-én ismertette a december 20-án tartott voksolás eredményeit, mely szerint újraválasztották Félix Tshisekedit. Az eredmények szerint Tshisekedi a szavazatok 73,34 százalékát szerezte meg, vagyis az érvényes 18 millió szavazatból több mint 13 milliót tudhat magáénak.

A választási kampány időszaka különösen feszült volt az országban. Két parlamenti képviselőjelöltet is megöltek december 15-én két különböző merényletben. A választásokkal kapcsolatos erőszakot az Európai Unió is elítélte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!