Az EU felvett hat embert és öt szervezetet a Szíriával szembeni szankciós jegyzékébe

Külföld, 2024.01.22

Az Európai Unió felvett hat embert, köztük üzletembereket és a szíriai elnök családtagjait, valamint öt vállalatot a damaszkuszi vezetés és annak támogatói elleni szankciós listájára - közölte hétfőn az uniós külügyi tanács.

A közlemény szerint a jegyzékbe vettek között szerepel Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik gazdasági tanácsadója, három olyan vezető üzletember, akik támogatják a szíriai vezetést, valamint két, az Aszad-családhoz tartozó személy.

A szíriai kormányt támogató és annak haszonélvezőjeként működő, most jegyzékbe vett vállalatok az ország vezetéséhez kötődő milíciák számára zsoldosok toborzásával, fegyverkereskedelemmel, illetve kábítószer-kereskedelemmel vagy pénzmosással foglalkoznak.

A hétfői határozattal 328-ra emelkedett azok száma, akikkel szemben amiatt vezettek be beutazási tilalmat és fagyasztották be vagyoni eszközeiket, mert felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve kapcsolatban állnak ilyen emberekkel.

Az Európai Unió jelenleg 86 szervezetet sújt vagyoni eszközeik befagyasztásával. A Szíriával szembeni jelenlegi szankciók köréhez tartozik az olajembargó, bizonyos befektetésekre vonatkozó korlátozások, a szíriai központi banknak az unióban található eszközei befagyasztása, exportkorlátozás azon berendezések és technológiák esetében, amelyek a belső elnyomás céljára is használhatók, illetve amelyek az interneten vagy a telefonhálózaton keresztüli kommunikáció nyomon követésére, illetve lehallgatására is szolgálhatnak.

Az uniós tanács hangsúlyozta: az Európai Uniót továbbra is aggodalommal tölti el a szíriai helyzet. A szíriai konfliktus több mint egy évtized elteltével sem ért véget, továbbra is szenvedést és bizonytalanságot okoz. A szíriai rezsim folytatja elnyomó politikáját, ezért az EU úgy ítéli meg, hogy fenn kell tartani az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket, és biztosítani kell azok hatékonyságát. Megőrzi ugyanakkor azok célzott megközelítését, szem előtt tartva a szíriai lakosság humanitárius helyzetét. Az EU hangsúlyozza, hogy Szíria számára a fenntartható békéhez vezető egyetlen út az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával összhangban álló politikai megoldás - írták.

A szíriai polgárháborús helyzetre válaszul hozott uniós szankciók 2011. december 1. óta vannak érvényben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!