Az EU hat szudáni vállalatot szankcionál az ország stabilitását aláásó tevékenységük támogatásáért

Külföld, 2024.01.22

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa a szudáni helyzet súlyosságára tekintettel korlátozóintézkedéseket fogadott el hat vállalattal szemben, amelyek felelősek az ország stabilitását és a politikai átmenetet aláásó tevékenységek támogatásáért - közölte az uniós tanács hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a jegyzékbe vettek között vannak fegyvereket, valamint katonai járműveket gyártó vállalatok és fiókvállalataik, valamint egy katonai felszerelések beszerzésében részt vevő vállalat.

A büntetőintézkedések vagyonieszköz-befagyasztást foglalnak magukban, valamint uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket bocsátaniuk a jegyzékbe vettek rendelkezésére.

Emlékeztettek: az Európai Unió határozottan elítéli a szudáni fegyveres erők és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF), valamint a hozzájuk kapcsolódó milíciák közötti harcokat. Sajnálatosnak tartja az erőszak elmérgesedését és a haláleseteket a dárfúri régió mellett az egész ország területén, valamint aggodalmát fejezi ki a nemzetközi emberi jogi normák megsértése miatt.

"Az uniót továbbra is mély aggodalommal tölti el a szudáni humanitárius helyzet, és ismételten megerősíti, hogy szilárdan támogatja a szudáni népet, és szolidaritást vállal vele" - tették hozzá.

Az uniós külügyi tanács 2023. október 9-én fogott el határozatot a Szudán stabilitását és politikai átmenetét aláásó tevékenységek szankcionálását lehetővé tevő korlátozóintézkedések keretéről.

Szudánban tavaly áprilisban fegyveres konfliktus tört ki a hadsereg emberei és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, ami megnehezíti a két fél együttműködését annak érdekében, hogy közösen hozzák létre az átmeneti vezetést leváltó demokratikus szudáni kormányt.

A harcok miatt több mint tízezren haltak meg, legalább 6,5 millióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!