Az EU humanitárius segély folyósítását hagyta jóvá Szudán, Csád és Mianmar számára

Külföld, 2024.01.31

Az Európai Bizottság több mint 19 millió eurós humanitárius segélyt hagyott jóvá Mianmarnak, és 117 millió eurós humanitárius segélyt jelent be Csád és Szudán számára a 2024-es évre - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a Mianmar számára biztosított, a lakosság legsürgetőbb szükségleteinek kielégítését szolgáló humanitárius segély folyósítását az indokolja, hogy az ország legtöbb részén folytatódnak a konfliktusok.

A támogatás segíti a nagyszámú belső menekült, valamint a harcok által érintett más csoportok ellátását. Az uniós támogatás főként élelmiszersegélyből, sürgősségi menedék biztosításából áll, valamint segíti az egészségügyi ellátáshoz, a vízhez és a higiéniához való hozzáférést. Hozzájárul továbbá az olyan védelmi tevékenységekhez, mint az aknák veszélyére való felvilágosítás. A teljes keretösszegből 2 millió eurót oktatásra fordítanak - közölték.

Az EU 45 millió eurós humanitárius finanszírozást jelent be Csád számára, a támogatás célja a legsürgetőbb szükségletek kielégítése. A segély támogatni hivatott a menekülteket, a hazatérőket és az ország keleti részén, a szudáni konfliktus által érintett befogadó közösségeket, valamint a Csád-tó medencéjének konfliktusa által érintett belső menekülteket az ország nyugati részén. Támogatni fogja továbbá a lakosság legkiszolgáltatottabb tagjait, akiket - mint írták - éhezés és az alultápláltság fenyeget.

Az EU továbbá 72 millió eurós kezdeti támogatást különít el Szudánnak, hogy segítse az országot megbirkózni a fegyveres konfliktus hatásaival és az ebből eredő humanitárius szükségletekkel. A segélyre mintegy 24,8 millió embernek, vagyis a szudáni lakosság nagyjából felének van szüksége - emelték ki. A finanszírozás alapvető szolgáltatásokat és védelmet biztosít a konfliktusok vagy más katasztrófák miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek számára. Magában foglalja az oktatás támogatását is - közölték.

Az Európai Unió valamennyi humanitárius finanszírozása partnerszervezeteken, köztük nemzetközi civil szervezeteken és ENSZ-ügynökségeken keresztül történik. Az értinett térségekben az EU partnerei több mint száz helyi civil szervezettel dolgoznak együtt a segélyek eljuttatása érdekében - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!