Az EU kivételeket vezet be a szankciók alól humanitárius finanszírozás céljából

Külföld, 2024.02.19

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa kivételeket vezetett be a szankciók alól, hogy szakosított ügynökségek és szervezetek előzetes engedély nélkül folytathassanak ügyleteket jegyzékbe vett emberekkel és szervezetekkel, ha annak célja humanitárius segítségnyújtás vagy olyan tevékenységek támogatása, amelyek a rászorulók alapvető emberi szükségleteinek kielégítését szolgálják.

Az uniós külügyi tanács hétfői tájékoztatása szerint a határozat a terrorizmus elleni küzdelmet célzó korlátozó intézkedések uniós keretét módosítja azáltal, hogy humanitárius kivételt vezet be a vagyoni eszközök befagyasztására vonatkozó intézkedések alól, kezdetben 12 hónapos időtartamra.

A humanitárius kivétellel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatában felsorolt szereplők, valamint az EU vagy tagállamainak humanitárius partnereként nyilvántartott szervezetek és ügynökségek, valamint a tagállamok szakosított ügynökségei élhetnek. Kiemelték: a határozat növeli az uniós korlátozóintézkedések rendszerei közötti, valamint az ENSZ vagy más nemzetközi partnerek által elfogadott intézkedésekkel való összhangot annak érdekében, hogy biztosítsa a pártatlan humanitárius szereplők tevékenységét.

A kivétel meghozatala azt jelenti, hogy az uniós szankciók nem akadályozzák a humanitárius segítségnyújtást - emelték ki. Bizonyítja az EU rendíthetetlen eltökéltségét a szankciók humanitárius tevékenységre gyakorolt nem szándékolt negatív következményeinek elkerülése iránt, valamint azt, hogy az uniós szankciós politika nagy jelentőséget tulajdonít a nemzetközi jog teljes körű betartásának - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!