Az Európai Bizottság a gazdasági biztonság megerősítésére tett javaslatot

Külföld, 2024.01.24

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be szerdán az unió gazdasági biztonságának megerősítésére, amelyet a brüsszeli testület a versenyképesség előmozdítása, a kockázatok elleni védelem és az országok lehető legszélesebb körével való partnerség kialakítása révén kíván előmozdítani.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, az EU gazdasági biztonságának megerősítésére a növekvő geopolitikai feszültségek és a mélyreható technológiai változások miatt van szükség.

A csomag célja az EU biztonsága és közrendje védelmének erősítése az EU-ba irányuló külföldi befektetések jobb átvilágítása révén, továbbá a kereskedelem, a befektetések és a kutatás nyitottságának fenntartása az EU gazdasága számára. A testület konzultációt szorgalmaz a tagállamokkal és az érdekelt felekkel a külföldi beruházásokból eredő lehetséges kockázatok azonosítására, valamint arról, hogy miként lehet jobban támogatni a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai felhasználású technológiákat is magában foglaló kutatást és fejlesztést.

Az uniós biztos a részleteket ismertetve kiemelte: egyes külföldi befektetések kockázatot jelenthetnek az EU biztonságára és közrendjére, a javaslat ezért orvosolja a meglévő hiányosságokat, és javítja a rendszer hatékonyságát. Egyebek mellett azáltal, hogy a nemzeti szabályokkal harmonizált átvilágítási mechanizmust biztosít valamennyi tagállamnak, illetve kiterjeszti az uniós átvilágítást olyan uniós befektetők befektetéseire is, amelyeket végső soron unión kívüli országok állampolgárai irányítanak.

Közölte, az EU elismeri a nyitott globális piacok fontosságát, ugyanakkor a fejlett technológiákba tartozó beruházásokkal kapcsolatosan növekvő aggodalmakat is, amelyek szerint az ilyen beruházások fokozhatják azon szereplők katonai és hírszerzési kapacitását, amelyek ezeket a képességeket az EU ellenében vagy a nemzetközi béke és biztonság aláásására használhatják. Az ilyen beruházásokat jelenleg sem uniós, sem tagállami szinten nem követik nyomon, és nem ellenőrzik - hívta fel a figyelmet. Az uniós bizottság ezért az ilyen befektetések szigorú elemzését javasolja a hozzájuk kapcsolódó lehetséges kockázatok megértése érdekében - tájékoztatott Vestager.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos a javaslat további részleteit ismertetve közölte, az uniós bizottság a kettős felhasználású áruk, köztük a fejlett elektronikai termékek, toxinok, illetve a nukleáris vagy rakétatechnológia exportjának hatékonyabb közös uniós ellenőrzését javasolja azért, hogy ezeket ne használhassák fel a biztonság és az emberi jogok aláásására.

Közölte, a testület emellett ki kívánja használni a kettős felhasználású technológiákkal kapcsolatos kutatás és fejlesztés (K+F) támogatásának lehetőségeit. Célja, hogy versenyelőnyt tartson fenn a kritikus és kialakulóban lévő technológiák területén, amelyek polgári és védelmi célokra egyaránt felhasználhatók - mondta.

Végezetül kiemelte a kutatás biztonsága fokozásának jelentőségét, ugyanis a nemzetközi kutatási és innovációs együttműködés eredményeit unión kívüli országokban katonai célokra, illetve az alapvető értékek megsértésére használhatják - mondta. A felsőoktatási és kutatóintézetek áldozatul eshetnek a tekintélyelvű államok rosszindulatú befolyásának - emelte ki.

"Uniós fellépésre és az intézkedések sokféleségének elkerülésére van szükség a következetesség biztosításához Európa-szerte. Minden szinten és uniószerte összefogva mérsékelhetjük a kutatásbiztonságot fenyegető kockázatokat, és biztosíthatjuk, hogy a nemzetközi kutatási és innovációs együttműködés nyitott és biztonságos legyen" - fogalmazott az uniós biztos. Hozzátette: az átfogó megközelítés a "lehetőleg nyitott, amennyire szükséges" elvet követi a nemzetközi kutatási együttműködések tekintetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!