TV műsor

Az Európai Bizottság pályázatot tett közzé a félretájékoztatást feltáró nemzeti központok létrehozására

Külföld, 2020.06.30

Az Európai Bizottság 9 millió euró (mintegy 3,1 milliárd forint) összegű pályázati felhívást tett közzé a félretájékoztatást feltáró nemzeti központok létrehozására - közölte az Európai Bizottság kedden.

A pályázat arra irányul, hogy támogatásban részesítse a dezinformációval összefüggő tényellenőrzést végző nemzeti központok létrehozását.

Célja, hogy a központok létrehozásával az Európai Bizottság kiterjessze a június 1-je óta működő Digitális Média Európai Megfigyelőközpontjának (EDMO) hatókörét. A tagállami központok munkatársainak feladatát a dezinformációs kampányok részletes vizsgálata és társadalomra gyakorolt hatásuk elemzése, a médiatudatosság előmozdítása, valamint az online platformok szolgáltatási irányelveinek és feltételeinek ellenőrzése képezi majd.

Az uniós megfigyelőközpont egyebek mellett tudományos kutatókból és média szakemberekből álló nemzetközi közösséget hoz létre. Összekapcsolja a nemzeti tényellenőrző központokat, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat. Elősegíti a tények ellenőrzését célzó munka, és a kutatási tevékenységek uniós szintű összehangolását, különös figyelemmel a dezinformációs kampányok felderítésére, valamint az ilyen kampányoknak a társadalomra és a demokráciára gyakorolt hatáselemzésére.

A pályázatok benyújtásának határideje november 5.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!