Az év eddigi legnagyobb vihara vonul át a Brit-szigetek felett

Külföld, 2023.11.02

Az év eddigi legnagyobb vihara érte el csütörtökön át a Brit-szigeteket.

A brit meteorológiai szolgálat csütörtöki beszámolója szerint a Ciarán nevű viharzóna elsősorban Írországot, Dél-Angliát, Walest és a Csatorna-szigeteket sújtja.

Az Atlanti-óceánról érkezett, kelet felé tartó vihart heves esőzés, helyenként jégeső, a déli partokon óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó orkán kíséri.

A délnyugat-angliai Cornwall megyében a helyi hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint hétezer lakóingatlanban szűnt meg az áramszolgáltatás.

Dél-Angliában 350 iskola nem nyitott ki.

Az angliai országutakat és autópályákat kezelő állami cég (National Highways) csütörtöki felhívásában azt kérte az autósoktól, hogy a déli országrészekben csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra, és ha elindulnak, legyen náluk telefontöltő, élelmiszer, innivaló, takaró, zseblámpa, járművükben pedig bőséges mennyiségű üzemanyag.

A vihartól sújtott térségekben szünetel vagy akadozik a vasúti közlekedés, a kompjáratok többségét leállították.

A vasúttársaságok közös felhívásukban arra kérték a London környéki térségek ingázóit, hogy ha lehetséges, csütörtökön otthonról dolgozzanak, mert "valószínűtlen", hogy eljutnak londoni munkahelyükre.

A Csatorna-szigetek - elsősorban Jersey és Guernsey - hatóságai kérték, hogy a lakosság hagyjon fel a pánikszerű vásárlásokkal, miután a vihar közeledtével kitört felvásárlási hullám miatt számos helyi szupermarket élelmiszerkészletei gyakorlatilag kifogytak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!