Az indiai miniszterelnök részvételével tartották a katonai díszszemlét a francia nemzeti ünnepen Párizsban

Külföld, 2023.07.14

Narendra Modi indiai miniszterelnök volt a díszvendége pénteken a francia nemzeti ünnep alkalmából a párizsi Champs-Élysées sugárúton rendezett nagyszabású katonai díszszemlének, Modi Emmanuel Macron államfő mellett foglalt helyet a dísztribünön.

A francia forradalom kitörésének 234. évfordulója alkalmából tartott július 14-i díszmenetet a köztársasági elnök vezette fel, aki egy nyitott tetejű katonai járműben hajtott végig a világhírű sugárúton. A parádét hagyományosan a francia légierő műrepülőegysége nyitotta meg - a francia trikolór színeit festve Párizs egére , míg a szárazföldi erők élén az indiai hadsereg 240 katonája vonult fel, őket több mint ötezer francia katona követte. A díszszemlén több mint hatvan repülő, 28 helikopter, kétszáz ló és 219 szárazföldi jármű is végighaladt a többezres tömeg előtt.

Franciaország és India idén ünnepli stratégiai partnerségnek 25. évfordulóját, amelyet Párizs erősíteni kíván befolyásának növelésére az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

A két ország vezetője délután megvitatja 26 Rafale típusú francia vadászgép és három tengeralattjáró vásárlásának feltételeit, a beszerzéshez csütörtökön az indiai védelmi tárca elvi beleegyezését adta. India és Franciaország több együttműködési szerződést is köt az űrkutatás terén, egyebek között egy közös tengeri műholdas megfigyelőrendszer létrehozásáról és a TRISHNA francia-indiai infravörös termikus műhold építésének megkezdéséről.

Az indiai miniszterelnök párizsi látogatását jogvédő szervezetek és a francia Zöldek is bírálták. Narendra Modi 2014-es hatalomra kerülése óta "a szegénység és az egyenlőtlenségek elleni küzdelem folyamatosan visszaszorul, az emberi jogokhoz és az alapvető szabadságjogokhoz hasonlóan" - írták közös közleményükben.

A felvonulásnak további díszvendégei voltak hat afrikai partnerország (Benin, Kongói Köztársaság, Gabon, Madagaszkár, Elefántcsontpart, Szenegál) katonai iskoláinak diákjai, akik francia katonai iskolák tanulóival vonultak végig a Champs-Élysées sugárúton. Az Ukrajnának nyújtott francia katonai segítséget Caesar ágyúk és a Kijevnek átadott AMX10-RC típusú páncélozott járművek jelképezték a díszszemlén.

A katonai parádéval a fegyveres erők költségvetésének növelését is szimbolizálni kívánták. A parlament csütörtökön véglegesen elfogadta az új katonai törvényt, amely a 2030-ig terjedő időszakra 413 milliárd eurós költségvetést irányoz elő. Ez 40 százalékos emelést jelent az előző programidőszakhoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!