Az LMP alternatív közmeghallgatást szervez a sóskúti akkumulátor-újrahasznosító ügyében

Külföld, 2024.01.17

Alternatív közmeghallgatást szervez az LMP a Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító ügyében - közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere.

Elmondása szerint kedden értesültek róla, hogy az Alsózsolcáról a lakosság és az önkormányzat tiltakozása miatt "kiszorult" szlovén akkumulátor-újrafeldolgozó cég az Érd melletti Sóskúton hozza létre ugyanazt az üzemet.

Sóskúton úgy indul újabb akkumulátor-ipari beruházás, hogy az önkormányzat novemberben még azt állította, nincs ilyesmiről tudomása - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a sóskúti és a környékbeli lakosság teljes kizárásával, az önkormányzat megkerülésével vagy asszisztálásával újabb akkumulátor-ipari veszélyes üzem fog megjelenni a sóskúti ipari parkban, csak néhány száz méterre egy természetvédelmi területtől és alig egy kilométerre lakóövezetektől.

Hozzátette, az LMP folytatja a küzdelmet a kiemelt kormányzati beruházások ma ismert formája ellen, és - mivel kedd óta sok tiltakozó sóskúti civil kereste meg - a párt a közeljövőben alternatív közmeghallgatást fog tartani az ügyben.

Tetlák Örs a sajtótájékoztatón beszélt az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelem meghosszabbításának tervéről is, jelezve az LMP fenntartásait a tervezettel kapcsolatban.

Az LMP az Európai Bizottság lengyel mezőgazdasági biztosával ért egyet, aki szerint nem szabad ebben a kérdésben elhamarkodottan dönteni - közölte.

Megismétlődhet ugyanis az a 2022-es helyzet, amikor a kelet- és közép-európai országok, köztük Magyarország, ellenőrizetlen mezőgazdasági termékek beáramlásával szembesültek Ukrajnából és ezért védőintézkedéseket voltak kénytelenek bevezetni - figyelmeztetett.

Hozzáfűzte azt is: a tejes szabadkereskedelmi rezsim meghosszabbítása valójában Oroszországnak kedvezne az ukrán gabona afrikai piacokról való kiszorulásához hozzájárulva, ráadásul bármilyen szabadkereskedelmi megállapodásról csak a szigorú GMO-mentességi szabályok betartatásával lehet tárgyalni - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!