Az olasz oktatási tárca törvénnyel akarja tiltani, hogy a ramadán miatt iskolai szünet legyen Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Külföld, 2024.04.10

Az olasz oktatási minisztérium jogszabályt vezet be annak megtiltására, hogy tanítási szünetet tartsanak a hivatalosan el nem ismert vallású diákok miatt, például az iszlám böjti hónap, a ramadán idején- jelentette be Giuseppe Valditara oktatási miniszter, miközben egy Milánóhoz közeli általános iskola szünetet tartott az iszlám ünnep zárónapján szerdán.

Giuseppe Valditara elmondta, hogy a legutóbbi kormányülésen felmerült az olasz állam által nem hivatalos vallásként számon tartott vallások szokásai és ünnepei miatti oktatási szünet kérdése. A kormány támogatja a helyzet rendezését - tette hozzá a miniszter.

"A minisztérium megkezdte egy olyan jogszabály kidolgozását, amely a józan ész jegyében szabályozza majd a kérdést, elkerülve a feszültséget és a káoszt" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Giuseppe Valditara hozzátette, hogy a következő napokban felkeresi azt az általános iskolát, melynek igazgatója szerdára szünnapot rendelt el az összes diák számára a ramadán zárónapján.

A miniszter korábban többször figyelmeztette az igazgatót, hogy egyetlen oktatási intézmény sem vezethet be önállóan szünetet, ünnepnapnak kiáltva ki az Olaszországban hivatalosan el nem ismert vallások ünnepeit.

A Milánóhoz közeli Pioltellóban található iskolát vezető Alessandro Fanfoni arra hivatkozott, hogy a nyolcosztályos intézmény tanulóinak negyvenhárom százaléka külföldi, nagy részük iszlám vallású. "A gyerekek az utóbbi években sem jöttek iskolába ramadán utolsó napján" - hangoztatta az igazgató.

A harmincezer lakosú Pioltello muszlim közössége nagy örömnek nevezte az iskolazárást. A szülök egy része viszont az iskola előtt tiltakozott, hangoztatva, hogy az intézkedés a nem muszlim szülőket hozza nehéz helyzetbe.

A kérdésről a tartományi testület szavazást is tartott: harmincnégy-harmincháromra azok kerekedtek felül, akik az igazgató döntését támogatták. A Liga jobboldali párt testületi képviselője, Silvia Scurati úgy nyilatkozott, hogy a Liga maradt a nyugati keresztény identitás utolsó védelmezője. Scurati kifejtette, hogy egyetlen iskolaigazgatónak sincsen joga "új iskolai ünnepnapokat kitalálni vagy kényszeríteni az olaszokat az iszlám hagyományokhoz való alkalmazkodásra".

Paola Pizzighini, az Öt Csillag Mozgalom politikusa szerint Pioltellóban a befogadás érvényesült. A baloldali Civil Paktum nevében Michela Palestra azt mondta, az iskola a gyerekek érdekeit képviselte az oktatási autonómia tiszteletben tartásával.

Az általános iskola példáját szem előtt tartva a sienai egyetem is ünnepnapot tartott szerdán, nem csatlakozott viszont a Politecnico milánói műszaki egyetem, melynek rektora hangsúlyozta, hogy a muszlim hallgatóknak joguk van egy napot kihagyni, de ezt nem kényszerítik az összes egyetemistára.

Minderre a zsidó fiatalok olaszországi uniója (Ugei) úgy reagált, hogy tagjai nem érzik biztonságban magukat az egyetemeken.

A ramadán záróünnepén több százan tartottak szabadtéri imát a nápolyi központi pályaudvar előtti Garibaldi téren az egyik helyi imám vezetésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!