Az olasz pénzügyminiszter az infláció miatt aggódik a vörös-tengeri válság miatt Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Külföld, 2024.01.18

Visszatér az infláció rémálma, ha minden hónapban újabb háború tör ki, nehéz lesz megvalósítani a kitűzött gazdasági célokat - hangoztatta Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter

Giancarlo Giorgetti az olasz sajtónak csütörtökön megerősítette, hogy folyamatos kapcsolatban áll Szaúd-Arábia és Katar képviselőivel a Vörös-tengeren, majd a Szuezi-csatornán kialakult helyzet miatt.

Fenntarthatatlannak nevezte, hogy a Földközi-tenger felé tartó kereskedelmi hajók a jemeni húszik támadásainak elkerülése érdekében a sokkal hosszabb, Afrika körüli tengeri útra kényszerüljenek. Ez - tette hozzá - az olaszországi kikötők forgalmának összeomlásához vezethet.

Megjegyezte: a jelenlegi válsághelyzetben visszatérhet az infláció növekedésének rémálma, amelyet Olaszország nemrég hagyott maga mögött.

Giancarlo Giorgetti úgy vélte, az újabb nemzetközi méretekkel fenyegető konfliktus "felforrósíthatja az árakat".

Emlékeztetett, hogy az olasz gazdaságot a németországi recesszió is negatívan érinti, mivel a két ország gazdasága szorosan kötődik egymáshoz.

A FederPetroli elnöke, Michele Marsiglia úgy nyilatkozott, hogy a Katarból Olaszországba vezető kereskedelmi és energetikai folyosó lezárása 7,8 milliárd köbméter földgáz-hiányt teremthet.

Ha a vörös-tengeri feszültség még hónapokig eltart, fennáll a veszélye, hogy a tartalékokat kimerítik, és a 2022-es ukrajnai háború kitöréséhez hasonlóan Olaszország ismét ellátási problémákkal találja szemben magát - tette hozzá.

A FederPetroli adatai szerint az olaszországi LNG visszagázosítók hetven százalékban a Katarból importált gáztól függnek.

A szállítási vállalatokat tömörítő Fai-Conftrasporto elnöke Paolo Ugge szorgalmazta, hogy a vörös-tengeri útvonalat elkerülő konténerhajók ne Gibraltárnál álljanak meg, hanem hajózzanak tovább az olaszországi kikötőkig, ahonnan rövidebb az út az észak-európai célállomások felé.

Ehhez azonban Paolo Ugge szerint fel kell gyorsítani a hajókról a járművekre való átrakodás idejét. Hangoztatta, hogy a jelenlegi helyzetben fel kell oldani az Olaszország és Ausztria közötti Brenner-hágó átkelőjén érvényes szigorú ellenőrzési rendszert, ami tovább lassítja a szállítást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!