Az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai tilalmának fenntartását célzó nyomásgyakorlásra kérte a szponzorcégeket a brit kulturális miniszter

Külföld, 2023.03.11

Az orosz és a fehérorosz sportolók olimpiai tilalmának fenntartását célzó nyomásgyakorlásra kérte a legnagyobb szponzorcégek nagy-britanniai érdekeltségeit szombati levelében a brit kulturális miniszter.

Lucy Frazer, a sportügyekben is illetékes tárca vezetője a szakminisztérium által ismertetett levelet az Airbnb, az Alibaba, az Allianz, az Atos, a Bridgestone, a Coca-Cola, a Deloitte, az Intel, az Omega SA, a Procter and Gamble, a Samsung, a Toyota és a Visa nagy-britanniai vezérigazgatóinak küldte el.

Ezek a vállalatok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos partnerei.

A levél elküldésének előzményeként a NOB az elmúlt hetekben elkezdte vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az orosz és a fehérorosz versenyzők visszatérhessenek a nemzetközi porondra, semleges színekben, zászlajukat, címerüket és himnuszukat nem használva.

A brit kulturális miniszter a vállalati szponzorok vezetőinek címzett levelében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sport és a politika a két országban köztudomásúlag szorosan összefonódik egymással.

Lucy Fraser leszögezi: a brit kormány eltökélt álláspontja az, hogy az orosz és a fehérorosz rezsimeknek nem szabad megengedni a sport felhasználását saját propagandacéljaikra.

A levél szerint London nem ért egyet az orosz és a fehérorosz sportolók visszaengedésével a versenysportba mindaddig, amíg meg nem ismeri a két ország versenyzőinek "semleges" részvételét biztosító működőképes modell konkrét részleteit.

A levél ismertetéséhez fűzött minisztériumi magyarázat szerint komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miként megvalósítható az orosz és a fehérorosz versenyzők semleges státusa, tekintettel arra, hogy e sportolók tevékenységét közvetlenül saját országuk kormánya finanszírozza és támogatja.

Lucy Fraser mindezek alapján azt kérte szombaton ismertetett levelében, hogy a NOB partnervállalatai is gyakoroljanak nyomást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra "ezeknek az aggályoknak a kezelése végett".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!