Az Osztrák Szociáldemokrata Párt ismét Pamela Rendi-Wagnert választotta meg a párt elnökének

Külföld, 2020.05.06

Pamela Rendi-Wagner marad az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke Ausztriában, erről bizalmi szavazáson döntöttek a párt tagjai. Az eredményt szerdán a bécsi Marx-Halléban tartott ülésen mutatták be a párt vezetőségének.

Pamela Rendi-Wagner még február végén kezdeményezett bizalmi szavazást maga ellen. A mozgalom 158 000 tagját elektronikusan, illetve levélben keresték meg, és a pártelnök személyét érintő kérdés mellett tartalmi kérdésekben is kérték a véleményüket. A választ március 2-a és április 4-e között adhatták le a párt tagjai.

Rendi-Wagner a párt történetében eddig egyedülállónak számító lépését azzal indokolta, hogy az nemcsak számára, hanem az egész pártnak javára szolgál majd. Egy videófelételen szólította meg pártjának tagjait, hangsúlyozva, hogy a párt csak akkor lehet sikeres, ha tagjai "csapatként" működnek együtt. Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy elnyeri majd a többség támogatását. A bizalmi szavazáson 41,3 százalékos volt a részvételi arány, ami magasnak számít a szociáldemokrata párt történetében. A résztvevők 71,4 százaéka szavazott igennel Pamela Rendi-Wagner személyére, ami egyben azt jelenti, hogy 46 579-en szeretnék továbbra is őt látni a párt elnöki székében. Az április elejéig tartó szavazás értékelése a koronavírus-járvány miatt nem történt meg korábban. "Mostantól csak a munkára összpontosítunk" - jelentette ki Rendi-Wagner a szavazást követően. A régi-új pártelnök hangsúlyozta, hogy elsősorban a programban foglaltak erőteljesebb megvalósítását szeretné folytatni. Három fő pontot jelölt meg célként: a jóléti állam megerősítését, a foglalkoztatás serkentését, valamint az adóterhek igazságosabb elosztását. A politikus a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetről úgy vélekedett, hogy az egyben a "szegénység járványát" is jelentheti; ami ellen már most létezik egy "hatásos oltóanyag", a szolidaritás - szögezte le. Rendi-Wagner arról is beszélt, hogy a szavazást követően "kellőképpen megerősödve" érzi magát; korábban ugyanis nagy nyomást gyakorolt rá, hogy a szociáldemokrata párt gyengén szerepelt a 2019 szeptemberi parlamenti választásokon (a szavazatok 23, 9 százalékát szerezte meg), és a közvélemény-kutatások szerint is sokat veszített népszerűségéből. Pamela Rendi-Wagner 2018. november 24-e óta a párt elnöke, elődje, Christian Kern lemondott tisztségéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!