Az új spanyol kormány 0,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött első intézkedéseként

Külföld, 2020.01.14

Első intézkedéseként 0,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött az újonnan megalakult baloldali spanyol koalíciós kormány - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök kedden Madridban.

Mint mondta, a nyugdíjasok január elsejétől visszamenőleg kapják meg az emelt összeget, amelyet az idei évre várható infláció mértékével növelnek.

Amennyiben ez meghaladja majd a mostani becsléseket, akkor a különbözetet jövő áprilisig egy összegben utalják át a jogosultaknak - részletezte.

A bejelentett intézkedés része a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés között született koalíciós megállapodásnak, és összesen mintegy 9,8 millió nyugdíjjogosultat érint.

Pedro Sánchez sajtótájékoztatóján megerősítette: a kormány a minimálbér emelésére készül azzal a céllal, hogy a ciklus végére elérje az átlagbér 60 százalékát, és meghaladja a havi ezer eurót.

A spanyol minimálbér jelenleg 900 euró (282 ezer forint), amelyet egy évvel ezelőtt növelt meg Sánchez első kormánya a korábbi 735 euróról (230 ezer forint).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!