Az ukrán elnök megvétózta a holodomormúzeum építéséről szóló törvényt

Külföld, 2023.07.28

Megvétózta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlament által elfogadott azon törvényt, amely további 573,9 millió hrivnyát (csaknem 5,4 milliárd forint) különített el az állami költségvetésből a holodomor nemzeti múzeumának felépítésére.

A holodomor (nagy éhínség) az ukrán nép ellen az 1930-as évek elején elkövetett népirtás.

Az előterjesztés az államfő javaslataival kiegészítve visszakerült a parlamentbe. A törvényhozás honlapján ugyanakkor az elnöki javaslatok szövege még nem hozzáférhető - jegyezte meg az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán parlament csütörtökön támogatta Olekszandr Tkacsenko menesztését a kulturális minisztérium éléről. Zelenszkij javasolta Denisz Smihal miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a törvényhozásnál Tkacsenko menesztését, azonban a tárcavezető maga nyújtotta be lemondását.

Tkacsenko menesztéséhez éppen az vezetett, hogy az ukrán közvélemény rosszallása ellenére helyénvalónak nevezte, hogy a háború alatt jelentős összeget fordítsanak a holodomormúzeum felépítésére.

Az ukrán parlament július 13-án fogadta el a múzeum építésének befejezéséhez szükséges finanszírozásról szóló törvénytervezetet, amelyet felháborodással fogadott a közvélemény. Sokan sürgették a vezetést, hogy csak a győzelemre és a létfontosságú feladatokra koncentráljanak, míg tart a háború.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!