Az ukrán parlament beidézte az SZBU-főnököt az újságírók lehallgatása miatt

Külföld, 2024.02.06

Az ukrán parlament kedden megszavazta Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beidézését a törvényhozásba, hogy tegyen jelentést a főként korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó Bihus.Info ukrán internetes portál újságíróinak jogellenes lehallgatása ügyében - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Maljuk kijelentette: "Hangsúlyozom, hogy az államvédelmi osztály egyes alkalmazottainak ilyen lépései elfogadhatatlanok, és már számos személyi döntést vontak maguk után. Egyebek mellett javaslatot tettem az osztály vezetőjének felmentésére, amit az államfő meg is tett."

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök január 31-én elbocsátotta Roman Szemencsenkót, az SZBU államvédelmi osztályának vezetőjét. Az elnöki rendeletet február 1-jén tették közzé az elnök hivatalos honlapján - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Vaszil Maljuk jogosnak nevezte a felháborodást, amelyet az osztály egyes dolgozóinak cselekedetei idéztek elő. Megjegyezte: sajnálatos módon a szervezett kábítószer-bűnözés elleni intézkedések végrehajtása nemcsak a szerkesztőség egyik operatőrének a kábítószer-terjesztésben való részvételéről szóló információk megszerzéséhez vezetett, hanem videoanyagok nyilvános terjesztéséhez is.

"Álláspontom egyértelmű: az egyes alkalmazottak lépései nem tehetik semmissé az SZBU által a háború alatt elért összes pozitív eredményt, és árnyékot vethetnek a szakszolgálat minden képviselőjére, valamint azokra is, akik az országon belül harcolnak az ellenséggel, és akik életüket adják a csatatéren Ukrajna érdekében. Minden illegális cselekedetet meg kell büntetni" - szögezte le.

Január 16-án az internetre kiszivárgott egy videófelvétel, amely arról tanúskodik, hogy a Bihus.Info munkatársai kábítószert használnak. Hétfőn a portál oknyomozó újságírói arról számoltak be, hogy azonosították azokat, akik rejtett kamerákat telepítettek, hogy kémkedjenek a szerkesztőségben. Még aznap az SZBU közölte, hogy a szakszolgálat vezetése személyzeti döntéseket hozott a műveletet végrehajtó osztállyal szemben, egyúttal hozzátette, hogy "a Bihus.Info egyes alkalmazottait a drogkereskedők ügyfelei között azonosították".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!