Az uniós kérdéseket helyezi előtérbe az új francia külügyminiszter

Külföld, 2024.01.12

Az új francia külügyminiszter számára az Európai Unió jelenti a prioritást, ennek jeleként első útja a következő napokban Németországba és Lengyelországba vezeti az ukrajnai helyzet megvitatására.

"Európa fellendítése lesz a prioritásom" - jelentette ki Stéphane Séjourné, amikor ünnepélyes keretek között pénteken átvette hivatalát elődjétől, Catherine Colonnától a francia külügyminisztériumban. "Franciaország újrafegyverkezése Európa újrafegyverkezésétől függ. A következő napokban Berlinbe és Varsóba látogatok" - tette hozzá.

"Tudom, hogy a világ félelmet kelt (...), hogy önök büszkék az országukra (...), annak egyedülálló hangjára a világban, annak egyetemes hivatására" - fogalmazott a 38 éves Stéphane Séjourné, aki mostanig a Reneszánsz nevű elnöki pártot és az Európai Parlament Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportját irányította, mielőtt Emmanuel Macron csütörtök este kinevezte a francia diplomácia vezetőjének.

"Ez a minisztérium egy hang a világban, de egyben az önök pajzsa is a globális széteséssel szemben. Az a küldetésünk, hogy országunknak egy biztonságosabb világot kínáljunk, önöknek és gyermekeiknek" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

"Ukrajnának segíteni azt jelenti, hogy szavatoljuk a demokrácia győzelmét" - hívta fel a figyelmet. "A diplomáciai szerződésekről való tárgyalások az önök jövőjének garantálását jelentik (...). A tisztességes külkereskedelem hirdetése a munkahelyeket garantálja. Európa építése azt jelenti, hogy szavatoljuk a hazánk és a gyermekeink jövőjét" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!