Az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben Trump elnök a katonai szolgálatban elesett amerikai áldozatokra

Külföld, 2017.05.29

(MTI) - Koszorúzással rótta le kegyeletét és beszéddel emlékezett az amerikai katonák áldozathozatalaira Donald Trump az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben hétfőn. Május utolsó hétfője hivatalosan az Emlékezés Napja az Egyesült Államokban, ezen a napon a katonai szolgálatban elesettek emlékét idézik fel.

Az elnök, miután megkoszorúzta az Ismeretlen Katona emlékművét, a sírkert központi épületénél mondott beszédet. A megemlékezésen jelen volt Mike Pence alelnök, James Mattis védelmi miniszter, John Kelly belbiztonsági miniszter, Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője. Valamennyi politikust, beleértve az elnököt is, a vendégek és a látogatók kitörő tapsa fogadta. Trump elnök név szerint említett katonákat, felidézve hősiességük mozzanatait. Külön kiemelte a jelenlévő belbiztonsági miniszter fiát, aki Afganisztánban esett el. ""Ígérjük, hogy mindig emlékezni fogunk Robertre és arra, amit mindannyiunkért tett, köszönjük neked John" - fordult John Kelly belbiztonsági miniszter felé az elnök.

Donald Trump a nemzet nevében külön tiszteletét fejezte ki az Arany Csillag (Gold Star) éremmel kitüntetett elesett katonák családjainak. Az Arany Csillag érdemérmet az elesett katonáknak ítélik oda, s az Egyesült Államokban az első világháború óta életre hívták az elesett katonák édesanyjait tömörítő Gold Star Mothers Club laza szervezetét is, amelynek képviselőit valamennyi ilyen jellegű megemlékezésre meghívják.

Az elnök a beszéd után rövid sétát tett és beszélgetett a látogatókkal, majd maga is virágokat helyezett el néhány katonasíron.

Az arlingtoni megemlékezés előtt Donald Trump Twitter-üzenetben is méltatta az Egyesült Államok katonahőseit. "Becsüljük meg azokat a férfiakat és nőket, akik meghozták a végső áldozatot Amerika szolgálatában. A szabadság hazája vagyunk, a bátraknak köszönhetően" - írta Trump elnök a hétfő reggeli Twitter-üzenetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!