Az EP külügyi bizottsága jóváhagyta az EU és Kuba tervezett együttműködési megállapodását

Külföld, 2017.06.20

Az Európai Parlament külügyi bizottságának képviselői hozzájárulásukat adták az Európai Unió és Kuba között tervezett Politikai Párbeszéd és Együttműködési Megállapodás (PDCA) létrejöttéhez - közölte az uniós parlament sajtószolgálata kedden.

A tájékoztatás szerint a 2014 áprilisa óta tárgyalt és kedden megszavazott megállapodás a tervek szerint bővíteni fogja a kétoldalú kereskedelmet, előmozdítja a párbeszédet és a gazdasági együttműködést, továbbá számos többoldalú projekt közös cselekvési tervének kidolgozását segítheti.

Az EP képviselői tanácskozásukon az Egyesült Államok Kubával szemben alkalmazott gazdasági blokádjának feloldását kérték azzal az indokkal, hogy az intézkedés közvetlen negatív hatással van a kubai lakosságra nézve is. Az EU-kubai megállapodásnak hozzá kell járulnia a kubai állampolgárok életkörülményeinek és szociális jogainak javításához - szögezték le.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, a kubai kormánynak a nemzetközi normákhoz kell igazítania emberi jogi politikáját és ratifikálnia kell az ENSZ valamennyi emberi jogi egyezményét.

A képviselők arra emlékeztettek, hogy a tervezett megállapodás olyan rendelkezést is tartalmaz, amely lehetővé teszi alkalmazásának felfüggesztését, ha az emberi jogokról szóló rendelkezések csorbát szenvednek - közölte az uniós parlament.

A megállapodásról júliusban szavazhat az EP plénuma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!