Az EU-t aggasztják az etiópiai erőszakos események

Külföld, 2017.12.20

Az Európai Uniót mélységesen aggasztják az etiópiai Oromiában sok halálos áldozattal és jelentős anyagi károkkal járó, nemzetiségek közt kitört erőszakos események - jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Federica Mogherini nyilatkozatában hangsúlyozta, elengedhetetlen, hogy minden erőszakos cselekményt független eljárások keretében vizsgáljanak ki.

Üdvözlendő lépésnek nevezte, hogy az etióp kormány a legutóbbi gyilkosságok kivizsgálására munkacsoportot állított fel. Minden félnek - ideértve a regionális és szövetségi rendőri erőket is - arra kell törekednie, hogy biztosítani tudják a polgárok teljes körű védelmét és biztonságát. Az ország alkotmányában rögzített konfliktusmegoldó mechanizmusokat azonnal aktiválni kell a békés kimenetelt biztosító megoldás érdekében - húzta alá.

Mogherini végezetül arra emlékeztetett, hogy kizárólag a minden érintett bevonásával folytatott politikai párbeszéd vezethet a lakosság sérelmeinek konstruktív kezeléséhez.

Hétfői híradások szerint legalább 61 halálos áldozata volt az etiópiai Oromia régióban kitört összecsapásoknak. Csütörtöktől 29 oromót öltek meg szomáli támadók Havi Gudina és Daro Lebu körzetekben, majd bosszúból az oromók lecsaptak egy másik körzetre, és megöltek 32 szomálit.

Az erőszakhullám oka egyelőre nem ismert, de azután tört ki, hogy a múlt hét elején az oromiai Celenko városban - hivatalos közlések szerint - egy tüntetésen tömegoszlatás közben a katonák agyonlőttek 16 oromót. Szakértők szerint az erőszakhullám arra utal, hogy a 2015-ben és 2016-ban véres tiltakozásokat átélt tartományban ismét növekszik a bizonytalanság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!