Az EU elfogadta az állandó strukturált együttműködés végrehajtásának ütemtervét

Külföld, 2018.03.06

Az uniós tagállamok védelmi miniszterei  keddi, egynapos brüsszeli ülésükön elfogadták az állandó strukturált együttműködés (PESCO) végrehajtási ütemtervét.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az ütemterv stratégiai irány- és útmutatást biztosít a további munka felépítésével és a kötelezettségvállalások teljesítésének ütemezésével kapcsolatban, valamint meghatározza a nemzeti végrehajtási tervekre vonatkozó felülvizsgálati és értékelési folyamat menetrendjét. A tervek részletes tájékoztatással szolgálnak arról, hogy a résztvevő tagállamok miként tervezik teljesíteni az általuk tett kötelezettségvállalásokat.

Az ütemterv emellett meghatározza a jövőbeli együttműködésekről szóló megállapodások megkötésének határidejét és az azokra vonatkozóan 2018. június végéig elfogadni tervezett közös irányítási szabálykészlet főbb elemeit is.

A miniszterek ezen túlmenően az együttműködésen alapuló kezdeményezések első, 17 projektet tartalmazó listájának hivatalos összeállításáról szóló határozatot is elfogadta. A kezdeményezések olyan területekre terjednek ki, mint például a képzés, a képességfejlesztés és a műveleti készenlét a védelem terén.

A tájékoztatás szerint a PESCO megteremti annak lehetőségét, hogy egyes uniós tagállamok szorosabb együttműködést folytassanak a biztonság és a védelem területén. Az állandó védelmi együttműködési keretrendszer lehetővé fogja tenni, hogy az arra hajlandó és képes tagállamok közösen fejlesszék védelmi képességeiket, közös projektekbe ruházzanak be, valamint javítsák fegyveres erőik műveleti készenlétét és hozzájárulását.

Az uniós tanács a PESCO létrehozásáról szóló határozatában rögzítette a részt vevő tagállamok, és szigorú közös kötelezettségvállalásaik jegyzékét, beleértve a védelmi költségvetések reálértéken történő rendszeres növelését a közösen elfogadott célok elérése érdekében. Meghatározták a PESCO irányítási struktúráját, amelynek célja a PESCO-ban résztvevő országok hozzájárulásainak összehangolása és ambíciószintjének megőrzése lesz.

A PESCO-ban jelenleg 25 uniós tagállam vesz részt: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Svédország.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!