Az EU forrásaiból újítják fel a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot

Külföld, 2017.05.30

Az Európai Unió által finanszírozott regionális operatív program keretében újítják fel a Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot. Az erről szóló szerződést kedden írták alá Sepsiszentgyörgyön - tájékoztatott a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája.

Az intézmény fenntartója, a Kovászna megyei tanács 21,8 millió lejt (1,5 milliárd forint) fordíthat az intézményfelújításra, melyből a 4,9 millió lej (343 millió forint) az önrész és a nem elszámolható költségek. Az összeg nagyobb részét az EU biztosítja. A múzeum bezár a munkálatok idejére.

A beruházás során teljesen felújítják a múzeum főépületét, a két hajdani múzeumőri lakást, amelyből az egyik jelenleg irodáknak ad helyet, a másik raktárként működik. A múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek el, és részlegesen átalakítják a múzeumi látogatói útvonalat is. Emellett elérhetővé teszik a kiállításokat a fogyatékkal élők számára, bronzból öntött maketteket, Braille-írással ellátott címkéket és táblákat, tapintható térképeket helyeznek ki. A felújítás során interaktív tevékenységekre alkalmas helyiségeket alakítanak ki a múzeum főépülete mögött található adminisztratív épületben.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a felújítás idejére kénytelenek bezárni az intézményt. Az igazgató hozzátette: a kivitelező kiválasztására kiírandó versenytárgyalás eredményességétől, az esetleges óvásoktól függ, hogy mikor kell átadniuk a munkaterületet az építőknek. Hozzátette: jelenleg raktárt keresnek, ahová elszállíthatják a múzeumban őrzött tárgyakat. A szerződés értelmében két és fél évig tarthatnak a munkálatok.

"Ez nem egy egyszerű finanszírozási szerződés. Ez annál több, hiszen a Székely Nemzeti Múzeum a székely nemzet múzeuma, tehát erős érzelmek fűznek mindannyiunkat ehhez az intézményhez" - idézte Tamás Sándort, a Kovászna megyei önkormányzat elnökét a közlemény. Hozzátette: a megyei önkormányzat már az EU korábbi költségvetési ciklusában pályázatot nyert a felújításra, de a megnyert összeget nem kapták meg. Ezért most új tervet kellett készíteni. "Ebben az országban annak van eredménye, akinek van türelme, minket pedig olyan fából faragtak, hogy kitartunk elképzeléseink mellett" - jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa.

Simion Cretu, az EU-s finanszírozásokat kezelő Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója kiemelte: sok jól előkészített pályázatot nyújtottak be az ügynökséghez Kovászna megyéből, és az egy főre eső, lehívott uniós források értékét tekintve a székelyföldi megye első helyen volt a régióban a 2007-2013-as ciklusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!