Az IMF képviselője szerint Ukrajna még adós a nyugdíjreformmal

Külföld, 2016.12.16

Ukrajna komoly eredményeket ért el a makrogazdaság stabilizálásában, viszont a nyugdíjreform területén még nem lépett előre - hívta fel a figyelmet Jerome Vacher, a Nemzetközi Valutalap (IMF) állandó ukrajnai képviselője pénteken egy kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Kijevben, az ukrán pénzügyminisztériumban tartottak.

Az IMF-tisztségviselő véleménye szerint a nyugdíjreform végrehajtásához, ezzel együtt a nyugdíjasok életszínvonalának emeléséhez csakis politikai akarat kell. Ugyanakkor a nyugdíjalap állandó hiánynak rendezéséhez arra lenne szükség, hogy jelenősen növeljék a nyugdíjjárulékot, és felemeljék a nyugdíjkorhatárt. Ez azonban éppolyan népszerűtlen lépés, mint a rezsiemelés, ezért a kormány ódzkodik meghozni a döntést.

Vacher felhívta még a figyelmet arra, hogy Ukrajnában az állami költségvetés ingatag, ezen a területen is komoly erőfeszítéseket kell tennie még az országnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az IMF megértéssel tekint erre a problémára, ugyanis tisztában van az ország nehéz helyzetével, amit a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus okoz.

IMF küldöttsége novemberben járt legutóbb Kijevben, 18-án fejezte be tárgyalásait, amelyeken arról egyeztetett az ukrán vezetéssel, milyen lépeseket kell tennie ahhoz, hogy megkapja a következő, 1,3 milliárd dolláros hitelrészletet. A küldöttség egyik fő feltételként azt szabta, hogy mihamarabb fogadja el a parlament a jövő évi költségvetést, ez azonban máig nem történt meg. A kormány reményei szerint a jövő héten kerülhet sor erre a parlament soron következő heti plenáris ülésén.

A valutalap 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet négy éven át több részletben folyósít. Az elsőt - 5 milliárd dollárt - a megállapodás megkötésekor, 2015. március 13-án kapta meg Kijev, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - tavaly augusztus 4-én, a harmadik, 1 milliárd dolláros összeget pedig az idén szeptember 18-án.

Kijev abban bízik, hogy még az év végéig az IMF átutalja soron következő kölcsönrészletet, ennek azonban elég alacsony a valószínűsége. Oleh Csurij, az ukrán nemzeti bank helyettes vezetője a múlt hónapban kijelentette, a decemberi ünnepek miatt kevés idő maradt arra, hogy még az idén összeüljön az IMF igazgatótanácsa, és döntsön a következő részlet folyósításáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!