Az ukrán államfő és a miniszterelnök is üdvözölte az EP döntését Ukrajna vízummentességéről

Külföld, 2017.04.06

Petro Porosenko ukrán államfő és Volodmir Hrojszman miniszterelnök is üdvözölte, hogy az Európai Parlament csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén megszavazta az ukrán állampolgárok szabad uniós beutazását biztosító vízummentességet.

Porosenko egy kijevi biztonságpolitikai fórumon felszólalása után újra szót kért, és széles mosollyal jelentette be a kedvező hírt. Üdvözölte ez alkalomból az ukrán népet, valamint Volodimir Hrojszman jelenlegi, illetve a fórumon jelen lévő Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnököt és mindazokat, akik szavai szerint erőfeszítéseket tettek az európai uniós vízummentesség elnyeréséért.

Hrojszman a Twitteren tette közzé örömnyilvánítását. "Figyelemre méltó hír az ukránoknak: 511 szavazat az Európai Parlamentben Ukrajna vízummentessége mellett! Üdvözöllek benneteket, barátaim!" - fogalmazott a kormányfő.

Az EP döntését még meg kell erősítenie az Európai Unió Tanácsának, amely az uniós tagállamokat tömöríti. Alá kell írnia még az EP elnökének és a soros elnökséget adó tagország - ami jelenleg Málta - képviselőjének, majd ki kell hirdetni az EU hivatalos közlönyében. A kihirdetés után 20 nappal - várhatóan június 20-án - lép életbe a döntés.

Porosenko biztos abban, hogy az Európai Unió Tanácsa néhány héten belül jóváhagyja az EP döntését - közölte az államfő sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!