TV műsor

Az ukrán elnök jóváhagyta az orosz pénzintézetek ukrajnai leánybankjaival szembeni szankciókat

Külföld, 2017.03.16

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön egy évre szankciókat léptetett életbe Ukrajnában működő öt orosz pénzintézet leánybankjával szemben.

Az intézkedés értelmében megtiltják az orosz bankoknak, hogy tőkét vigyenek ki az országból, illetve bármilyen más pénzügyi tevékenységet végezzenek az anyacég javára.

Ukrajnában nyolc orosz pénzintézetnek van leánybankja. A szankciók öt orosz pénzintézet, a Sberbank, a Prominvestbank, a VTB Bank, a BM-bank és a VS Bank leányait érintik. Ezek közül az első három állami tulajdonú, ötük ukrajnai piaci részesedése 8,6 százalék.

Az Ukrajnában működő orosz bankok leánycégei közül kettőnek, a VS Banknak és a Forward Banknak volt tavaly nyeresége, a többiek együttes vesztesége 29,5 milliárd hrivnya (mintegy 1,1 milliárd dollár) volt.

Az ukrán büntetőintézkedés kapcsán a Sberbank "mély csalódottságának" adott hangot, a VTB pedig azt közölte, hogy a lépés "többszáz millió dollár veszteséget okozhat".

Jakov Szmolij, az ukrán jegybank elnökének első helyettese már szerdán beszélt a tervezett lépésről, és akkor azt mondta, hogy azt nem akadályozzák meg, ha a bankokat feltőkésítik és eladják.

A jegybank másik alelnöke, Katerina Rozskova a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az orosz bankok "civilizált módon", vagyis leányintézeteik eladásával, illetve az ukrajnai klienseikkel szembeni kötelezettségeik teljesítése után kivonulnak az ukrán piacról.

Hétfőn Moszkva Ukrajna-politikája ellen tiltakozó tüntetők befalazták a Sberbank kijevi központi fiókjának bejáratát. Ezzel tiltakoztak az ellen, hogy a Sberbank ukrajnai leányintézete két hete bejelentette: elfogadja az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!