TV műsor

Az ukrán rendőrfőnök-helyettes szerint az orosz titkosszolgálatok 1600 ukrán rendfenntartó ellen terveztek merényletet

Külföld, 2017.11.01

Az orosz titkosszolgálatok 1600 ukrán rendfenntartó és magas rangú állami tisztségviselő ellen terveztek merényletet - jelentette ki Anatolij Matiosz ukrán katonai főügyész szerdai sajtótájékoztatóján.

Elmondta: az orosz titkosszolgálatok közvetlenül a katonai hírszerzés ezredese, Makszim Sapoval ellen elkövetett kijevi merénylet előtt Vjacseszlav Abroszkinnal, az ukrán országos rendőrkapitány első helyettesével akartak végezni. Szavai szerint a magas rangú rendőrségi tisztségviselő "milliméterekkel úszott meg" egy robbantásos merényletet. Közölte, hogy a Sapoval elleni merénylettel megegyező módszerrel akartak végezni a támadók Abroszkinnal. További részleteket nem árult el.

Makszim Sapoval, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó katonai hírszerzés 39 éves ezredese június 27-én halt meg, amikor autóját ismeretlen merénylők felrobbantották Kijevben. Ukrán sajtóhírek szerint a hírszerzőtiszt koordinálta a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban a szakadár területeken folyó katonai felderítést. Sapoval munkájának köszönhetően Ukrajna sikeresen bizonyította Hágában azt, hogy Oroszország közvetlenül szerepet játszik agresszorként a kelet-ukrajnai válságban. Az ukrán ezredes nemcsak megtervezte, de maga is részt vett a felderítő rajtaütésekben mélyen a szakadár ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területeken belül.

A Sapoval életét kioltó merénylet után egy nappal szolgálatteljesítés közben életét vesztette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik ezredese, Jurij Voznij, három másik személy pedig megsérült, amikor felrobbant velük az autójuk a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Az utóbbi időben rendkívül megszaporodtak a politikusok és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban ukrán oldalon részt vevők elleni merényletek, amelyek megrendelésével Kijev Moszkvát gyanúsítja.

Hétfő este Kijev környékén ismeretlen támadók automata fegyverekkel rálőttek egy autóra, amelyben Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva utazott. A nő életét vesztette, Oszmajev megsebesült. A házaspár ellen már júniusban is követtek el merényletet: Oszmajevre Kijevben az utcán lőtt rá a támadó. Akkor Okujeva pisztolyt rántott, és megsebesítette a merénylőt.

Múlt szerdán Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője ellen követtek el merényletet az ukrán fővárosban. A pokolgépes támadásban ketten - a képviselő testőre és egy rendőrtiszt életüket vesztették -, a politikus és további két személy megsérült.

Tavaly júliusban Pavel Seremet orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságíróval végeztek fényes nappal az ukrán főváros központjában. Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselőjét március 23-án Kijev belvárosában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lőtte le fényes nappal a támadója.

Szeptember 8-án egy georgiai állampolgárságú, csecsen nemzetiségű férfi, Tyimur Mahauri vesztette életét Kijevben, miután az autójába rejtett pokolgép felrobbant. A férfi állítólag önkéntesként harcolt ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!