Az uniós zászlót hiányolja az új román kormány hivatalos fotójáról Dacian Ciolos volt miniszterelnök mozgalma

Külföld, 2018.02.01

A Dacian Ciolos volt román miniszterelnök és uniós biztos által alapított Románia 100 elnevezésű mozgalom szóvá tette, hogy a héten beiktatott új román kormány hivatalos fotóján az eddigi gyakorlattal ellentétben csak a román zászló látható, az Európai Unió lobogója nem jelenik meg.

A platformnak nevezett civil szerveződés a közösségi oldalán csütörtökön közölte, hogy sok év után ismét csak román zászló látható a beiktatott kormány tagjainak hivatalos csoportfényképén.

Mint írták, nem jelenik meg a román zászló mellett az uniós lobogó is, mint ahogy a Victor Ponta vagy a Dacian Ciolos vezette kabinetek esetében történt. A fényképen a miniszterek sorának két oldalán felállított rudakon látható a román zászló. A korábbi kormányok - a platform által közzétett - fényképén mindkét oldalon a román zászló mellett ott volt az EU lobogója is.

A platform szerint nem világos, hogy ez csak puszta protokollbeli tévedés vagy egyértelmű üzenet arról, hogy Románia milyen irányt követ az EU-ban.

Az önmagát állampolgári mozgalomként meghatározó platform emlékeztetett, hogy ez éppen abban az évben történik, amikor Románia a 2019. első félévi uniós soros elnökségére készül.

Román ellenzéki pártok és szervezetek az elmúlt napokban azzal vádolták meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE alkotta román kormánykoalíciót, hogy teljes hatalomátvételre törekszik, és az EU és az Egyesült Államok által bírált igazságszolgáltatási törvényeket is mindenáron módosítani akarják, akár annak árán is, hogy kivezetik Romániát az Európai Unióból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!