Azbej Tristan: senki sem vádolhatja Magyarországot a szolidaritás hiányával

Külföld, 2024.05.07

Senki sem vádolhatja Magyarországot a szolidaritás hiányával, hiszen az ukrajnai háború kitörése óta az ország történetének legnagyobb humanitárius akciójával segíti a menekülő embereket, Gázában pedig humanitárius és karitatív tevékenységeket támogat - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára Brüsszelben kedden.

Azbej Tristan, az EU-tagországok nemzetközi fejlesztési ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóját megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az ukrajnai háború kitörése óta Magyarország több mint egymillió menekült előtt nyitotta meg határait, több százezer ember talált menedéket a magyar emberek és a magyar állam jóvoltából, valamint a kormány jelentős adományokat biztosít a belső menekültek ellátására Ukrajna területén belül.

Magyarország ugyanakkor minden olyan támogatást ellenez, amely a háború elhúzódásához és emberéletek kioltásához vezet - szögezte le. Magyarország csak olyan európai uniós támogatást hagy jóvá, amelyik a békét segíti elő és valóban az ukrajnai szenvedők megpróbáltatásainak vet véget - emelte ki.

"Nem engedjük, hogy a Magyarországnak és a magyar embereknek járó uniós forrásokat Ukrajnának, vagy bárki másnak adják" - fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: legfontosabb az azonnali fegyvernyugvás és a tűzszünet elérése.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta, Magyarország a Hungary Helps programon kereteiben gázai menekültek egészségügyi ellátását segíti Egyiptomban, Gáza területén belül pedig egyéb humanitárius és karitatív tevékenységeket támogat.

Közölte továbbá, Magyarország a Száhel-övezetben humanitárius fejlesztési és békeépítési kezdeményezésbe fogott a konfliktusok elmélyülésének megelőzésére, valamint hozzájárul az érintett országok fejlődéséhez azzal a céllal, hogy az emberek helyben boldoguljanak és ne induljanak el Európa irányába.

Kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnökségének prioritásait egyebek mellett a humanitás, a stabilitás megőrzése és a fejlesztés határozza meg. Magyarország úgy gondolja, hogy a keresztényi szolidaritás jegyében a válságövezetekben élők jólétét biztosítani kell, és a migráció megelőzésének a lehető legemberségesebb módjait kell megtalálni.

Magyarország arra sarkallja az Európai Uniót, hogy ne a bajt hozza Európába, hanem a támogatás és a fejlesztéspolitika eszközein keresztül vigye oda a segítséget, ahol baj van - tette hozzá nyilatkozatában a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!