Babis: Prága kivárja a lengyel kormányfő és az EB elnöke közti találkozó eredményét

Külföld, 2017.12.20

A cseh miniszterelnök szerint az Európai Bizottság szerdai bejelentésének kihatása lehet az egész közép-európai régióra, ezért azt reméli, hogy Varsónak sikerül meggyőznie az Európai Unió vezetőit, hogy Lengyelországban nincs veszélyeztetve a jogállam.

"Azt szeretnénk, ha Lengyelország és az Európai Bizottság tisztáznák álláspontjaikat. Meglátjuk, hogyan végződnek a brüsszeli tárgyalások, s ez alapján fogunk reagálni" - jelentette ki Andrej Babis szerdán Prágában azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság (EB) kezdeményezte az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás elindítását Varsóval szemben.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Jean-Claude Juncker, az EB elnökének találkozója a cseh sajtó szerint január 9-re van betervezve.

"Tiszteletben tartjuk az Európai Bizottság mai döntését, de ezt előbb elemeznünk kell. Erősen bízom abban, hogy a problémát Lengyelország és az Európai Bizottság párbeszédével meg lehet oldani, és sikerül értelmes kompromisszumra jutni" - reagált a brüsszeli hírre rövid nyilatkozatában Martin Stropnicky cseh külügyminiszter.

Hírügynökségek azon budapesti jelentésével kapcsolatban, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ügyben magyar vétót helyezett kilátásba az Európai Tanácsban, Tomás Prouza, a cseh kormány európai ügyekért felelős korábbi államtitkára azt mondta, "a vétóval való fenyegetőzés idő előtti".

"Előbb az Európai Tanács fog dönteni arról, hogy a lengyel kormány fenyegeti-e az alapvető európai értékeket, amelyek közé a jogállamiság is tartozik. Erről négyötödös többséggel kell dönteni" - jegyezte meg Prouza.

Vezető cseh politikusok nem, de a legfőbb csehországi bírósági testületek néhány hónapja közös nyilatkozatban bírálták a lengyelországi jogrendszer tervezett reformját. A reformot szolgáló törvényeket a prágai sajtó is folyamatosan bírálja, a demokratikus és uniós értékekkel össze nem egyeztethetőnek minősítve őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!