Beata Szydlo: Európának talpra kell állnia, fel kell ébrednie letargiájából

Külföld, 2017.05.24

Európának talpra kell állnia, fel kell ébrednie letargiájából - hangsúlyozta Beata Szydlo lengyel kormányfő a szejmben a lengyel nemzetvédelemről szóló vitában, jelezve azt is, hogy kormánya nem enged "semmiféle zsarolásnak az Európai Unió részéről".

A vita azt a szerda délután leszavazott bizalmatlansági indítványt előzte meg, melyet az ellenzék Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter ellen nyújtott be, több "homályos üggyel" vádolva tárcáját, és kifogásolva a fegyveres erők folyamatban lévő reformját.

Szydlo azzal érvelt, hogy Lengyelország biztonságát nem szabad aktuálpolitikai botránykeltésre felhasználni. Az európai migrációs válságot "az európai közösség legnagyobb biztonsági válságának" nevezte.

Kifejtette: kormánya "nem egyezik bele az ellenőrizetlenül nyitva tartott határ utópiájába", semmiféle zsarolásnak nem enged az Európai Unió részéről. "Nem veszünk részt a brüsszeli elit őrületében, embereknek, nem pedig politikai elitnek akarunk segíteni" - jelentette ki, utalva a háború sújtotta területeken nyújtott lengyel humanitárius segítségre.

"Azt a kérdést merem feltenni az európai politikai elitnek: (...) merre tartasz, Európa?" "Állj talpra, ébredj fel a letargiából, máskülönben naponta siratod majd gyermekeidet" - jelentette ki.

Az EU-tagság szerinte nem a politikai korrektségbe való beleegyezést jelenti, hanem a felelősség vállalását akkor is, amikor a politikai korrektségtől elvakított brüsszeli elit nem vállalhatja ezt.

Lengyelország "akkor lesz biztonságos, ha erős hadserege lesz" - mondta, dicsérve a fegyveres erők folyamatban lévő reformját.

Ezzel szemben a bizalmatlansági indítványt benyújtó Polgári Platform nevében felszólaló Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter szerint Macierewicz "legfőbb bűne az, hogy sokan a hadsereg fejlesztőjének tartják, miközben ő inkább rombolja azt".

A szejm szerdai ülése azzal indult, hogy Marek Kuchcinski házelnök kérésére az összes jelenlévő honatya közös imát mondott a manchesteri merénylet áldozataiért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!